Hlavní obsah

Žádná Praha, tenisté chtějí hostit Francii v Třinci. Nastoupí i Berdych?

Hannover

Čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii chtějí tenisté hrát v hokejové hale v Třinci. Kapitán Jaroslav Navrátil po dnešní výhře v 1. kole v Německu doufal, že v sestavě nebude chybět ani sedmý hráč světa Tomáš Berdych. Zápas se hraje v týdnu po Wimbledonu 15. a 17. července.

Foto: Sport.cz

Čeští tenisté oslavují s realizačním týmem postup přes německo v davisově poháru.

Článek

"Myslím, že to je pro něj dobrý termín," řekl Navrátil. "Po Wimbledonu může hrát Davis Cup, mít dva tři zápasy na rychlém povrchu, pak mít týden volno, zahrát si turnaj v Torontu, další týden volno a jet na olympiádu. To není z mého pohledu špatný program, ale musí si říct sám," řekl Navrátil o Berdychovi.

Třicetiletý Berdych vyhrál v Německu páteční dvouhru, v sobotu s Radkem Štěpánkem čtyřhru, ale v nedělní dvouhře si zranil nohu a zápas nedohrál. "Moje výsledky v Davis Cupu nic takového nezkazí," řekl a ke své budoucnosti se vyjádřil nejasně. "Budoucnost záleží na tom, co sám uznám za vhodné a jak já sám budu chtít. Musím s programem nakládat opatrně. Vědu bych z toho ale nedělal," uvedl.

Navrátil věří, že Berdych nebude chybět

Navrátil se ani trochu neobával, že by zápas v Německu měl být pro Berdycha posledním. "Nemyslím. Hrajeme doma. Věřím, že na Francii bude," tvrdil.

Dvojnásobného vítěze 'salátové mísy' Berdycha může teoreticky vedle touhy reprezentovat přilákat i fakt, že může překonávat statistické rekordy. V sobotu slavil jubilejní padesáté vítězství v soutěži a deset zápasů ho dělí od nejúspěšnějšího českého daviscupového hráče Jana Kodeše.

"Samozřejmě má nějakou bilanci. Každý říká, že nechce hrát, ale to samé říká Jaromír Jágr, ale pořád postupuje a láme mety. Trošičku myslím, že by to mohlo zájem Tomáše přitáhnout, ale bude lepší, když to řekne sám," řekl Navrátil.

Určitě ne na antuce

Jisté je, že tenisty v utkání s Francií čeká mnohem silnější soupeř, než byli Němci. Češi jim mají po předloňské prohře v semifinále na Roland Garros co vracet. "Určitě. Nebudeme mít co ztratit, vyhnuli jsme se baráži. Oni možná budou i u nás favority, ale když my budeme kompletní, tak je můžeme porazit," věří Navrátil.

O semifinále by se mohlo bojovat v třinecké Werk Areně. "Tam plánujeme čtvrtfinálový zápas odehrát," uvedl Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která marketingově zajišťuje zápasy českých týmů v Davis Cupu a Fed Cupu. Schválit dějiště utkání musí pořadatelům Mezinárodní tenisová federace (ITF).

Jasný je asi i povrch. "Ten si musí zvolit kluci, ale určitě to nebude antuka," řekl Navrátil. Nejspíše tak půjde o osvědčený kurt natíraný na dřevotřískové desky. "Aby byl ale malinko rychlejší než tady v Německu, ale zas ne tolik, aby to pak nebylo vhodné pro Tsongu. V tom případě bude optimální," uvažoval Navrátil.

Češi mají s Francií negativní bilanci 7:8. V posledních šesti zápasech je ale nerozhodná 3:3 s tím, že domácí tým vždy vyhrál.

Reklama

Související témata: