Hlavní obsah

Rána pro hvězdnou Šarapovovou. Na Australian Open měla pozitivní dopingový test!

Spekulovalo se, že ukončí svou bohatou kariéru, její důvod svolání mimořádné tiskové konference byl ale zcela jiný. Ruská tenistka Maria Šarapovová měla na lednovém Australian Open pozitivní dopingový test. Pětinásobná grandslamová šampiónka o tom v pondělí informovala novináře v Los Angeles.

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Ruská tenistka Maria Šarapovová oznámila na pondělní tiskové konferenci, že měla na Australian Open pozitivní dopingový test.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletou hráčku trápí v poslední době zdravotní problémy. Za posledních osm měsíců odehrála jen tři turnaje. V současnosti laboruje se zraněním levého předloktí, kvůli němuž se odhlásila z turnaje v Indian Wells, který v minulosti dvakrát vyhrála (2006 a 2013).

Teď bývalou světovou jedničku postihla další rána! Mezinárodní tenisová federace (ITF) ji před několika dny dopisem informovala o tom, že na úvodním grandslamovém turnaji sezóny v Melbourne užila látku meldonium, která od ledna letošního roku figuruje na seznamu zakázaných.

"Brala jsem tento přípravek posledních deset let, od 1. ledna se ale tato látka stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se nepodívala na aktualizovaný seznam zakázaných látek," řekla Šarapovová na pondělní tiskové konferenci. "Hluboce se omlouvám všem fanouškům, které jsem zklamala," doplnila.

Šarapovová vypadla na letošním Australian Open ve čtvrtfinále, v němž prohrála s Američankou Serenou Williamsovou 4:6, 1:6.

Jaký trest dostane?

Meldonium podle svých slov užila poprvé v roce 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce. "A brala jsem ho stále, protože jsem díky němu byla zdravá," doplnila vítězka 35 turnajů na okruhu WTA, vítězka Turnaje mistryň z roku 2004, majitelka stříbrné olympijské medaile z Londýna a hráčka, která loni v listopadu v Praze marně bojovala s ruským týmem o fedcupovou trofej.

Šarapovová je připravena nést za své selhání následky, tenisovou kariéru ale uzavřít nehodlá. "Ještě nevím, kdy se vrátím na kurty. Vše záleží na tom, jak dlouho se potáhne proces s ITF," sdělila Šarapovová. "Nechci skončit takhle. Opravdu doufám, že dostanu další šanci zahrát si tuhle hru," uvedla Ruska.

Ruská tenistka, které patří v žebříčku WTA aktuálně sedmé místo, netuší, jaké sankce ji čekají. Podle ruských zdrojů může za užití meldonia následovat až čtyřletý zákaz činnosti. "Je to pro mě všechno nové, budu spolupracovat s ITF," slíbila.

Nejznámější dopingové případy v tenise od roku 2006
Únor 2006 - Slovenský daviscupový reprezentant Karol Beck byl potrestán dvouletým zákazem činnosti za užití zakázaného steroidu clenbuterolu.
Červen 2006 - Novozélandský tenista Mark Nielsen dostal za pozitivní dopingový nález na zakázanou látku finasterid z lednové kvalifikace na Australian Open dvouletý distanc.
Leden 2008 - Bývalá světová jednička Švýcarka Martina Hingisová byla za pozitivní test na kokain ve Wimbledonu potrestána dvouletým zákazem startu a zpětným odebráním bodů i prémií. Hingisová mezitím ukončila kariéru, poté se ale na kurty znovu vrátila.
Květen 2009 - Francouz Richard Gasquet byl za pozitivní test na kokain suspendován na 12 měsíců. Později mu byl trest zkrácen na dva a půl měsíce kvůli tomu, že látku neužil vědomě.
Říjen 2009 - Ivo Minář dostal od ITF jako trest za doping při červencovém čtvrtfinále Davisova poháru proti Argentině zákaz činnosti na osm měsíců.
Července 2011 - Americký tenista Robert Kendrick dostal od Mezinárodní tenisové federace roční zákaz činnosti za pozitivní dopingový test na French Open. Hráč měl v těle stimulant metylhexanamin. Podle Kendricka se látka do jeho organismu dostala z léků. Sportovní arbitrážní soud (CAS) mu později trest snížil na osm měsíců.
Únor 2013 - Barbora Záhlavová-Strýcová dostala půlroční trest za dopingový nález během říjnového turnaje v Lucemburku. V těle měla stimulant sibutramin. Záměrné užití látky popřela, podle její verze byl obsažen v potravinovém doplňku.
Září 2013 - Chorvat Marin Čilič dostal devítiměsíční trest za doping, v květnu měl po turnaji v Mnichově pozitivní test na niketamid. Látku vzal nevědomky v tabletách s glukózou, CAS mu později snížil trest na čtyři měsíce.
Březen 2015 - Američan Wayne Odesnik obdržel od ITF za druhé porušení dopingových pravidel zákazu činnosti na 15 let. Odesnik odevzdal několik mimosoutěžních vzorků, v nichž kontrola odhalila stopy různých zakázaných látek včetně steroidů. Pro hráče, jenž už v roce 2010 dostal za držení růstového hormonu dvouletý distanc, to znamenalo konec kariéry.
Květen 2015 - Ukrajinka Kateryna Kozlovová dostala půlroční zákaz startu za doping. Jak oznámila ITF, měla v únoru v Dubaji pozitivní test na stimulant dimetylbutylamin.
Březen 2016 - Ruská tenistka Maria Šarapovová oznámila, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na doping. Dozvěděla se o tom před několika dny v dopise od ITF. Léta užívala látku meldonium, která je však od letoška zakázaná.

Reklama

Související témata: