Hlavní obsah

Djokovič se pustil na minové pole, a narazil. Vůbec nic nepochopil, plísní ho Navrátilová

Indian Wells

Rovnost výdělků mezi tenisty a tenistkami na společných turnajích ATP a WTA či na grandslamech se stalo velmi citlivým tématem podobající se minovému poli, na nějž se nevyplácí pouštět. Momentálně nejlepší hráč světa Novak Djokovič na něj však přesto lehce zabrousil a hned to schytal od jedné z největších legend tohoto sportu.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič s trofejí pro vítěze v Indian Wells.

Článek

Zejména v anglosaských médiích výroky nyní již bývalého šéfa nedávno skončeného turnaje v Indian Wells Raye Moora o tom, že být tenistkou „každý večer bych poklekal a děkoval bohu, že se narodili Roger Federer a Rafael Nadal, protože oni tenhle sport táhli," zaplnily přední pozice sportovních rubrik.

Následovala lavina kritiky z řad bývalých i současných tenistek a šéf turnaje v úterý na svůj post rezignoval. Nicméně džin z lahve už byl vypuštěn a k třaskavému tématu se začala znovu vyjadřovat celá řada osobností včetně Djokoviče.

Srbský suverén si už nějakou dobu dává pozor na pusu, kontroverzním výrokům se spíše vyhýbá a snaží se dát zapomenout na své méně rozvážné mládí a poměrně prostořekého otce Srdjana, který šťavnatými výroky do médií nikdy zrovna nešetřil. I tentokrát se „Djoker" svůj názor snažil zaobalit do hromady diplomatických slov, což se ale minulo účinkem.

„Samozřejmě je to delikátní situace. Ženy si zaslouží respekt a obdiv za to, co dosáhly. Rovnoprávnost v prize money je jedním z hlavních témat tenisu už nějakých sedm osm let. Vím, kolik energie WTA do toho vložila. A upřímně gratuluji k tomu, čeho dosáhla," začal Djokovič ze široka.

Djokovič zdůraznil i hormony

Pak ale přešel k věci: „Na druhé straně musím myslet i na mužský tenis. I ATP by měla za sebe bojovat, protože statistiky jasně ukazují, že nás sleduje více diváků. A to je myslím jedním z důvodů, proč bychom měli dostávat více peněz. Pokud statistiky říkají, že naše zápasy přitahují více pozornosti, prodá se na nás více vstupenek, zisky by se měly podle toho přerozdělit. "

Od ekonomických požadavků však znovu taktně přeskočil na diplomatickou notu. I když v popisu rozdílů mezi tenisty a tenistkami možná zašel až překvapivě daleko.

„Mám velký respekt k tomu, co ženy v globálním sportu předvádějí. Jejich těla se od těch našich hodně liší. Prochází si různými věcmi. Víte, všechny ty věci jako hormony. No nemusíme zacházet do detailů. Mnoho z nich se na určité periody musí obětovat nebo dělat rozhodnutí ohledně svých těl, aby mohly dělat profesionální sport," rozpovídal se Srb.

Jeho názorům dává za pravdu mimo jiné komentář britského deníku The Times. „Vezměte si třeba jedno z klasických finále Wimbledonu v roce 2014, kdy Djokovič po třech hodinách a 56 minutách udolal v pěti setech Federera. Fanoušci na centrkuru dlouho aplaudovali, někteří měli dokonce slzy v očích. Den před tím smetla Petra Kvitová Eugenii Bouchardovou 6:3, 6:0 za 56 minut a inkasovala stejné peníze jako Djokovič. Lístky se přitom prodávaly za méně než pětinovou cenu v porovnání s mužským finále. Čísla globální televizní sledovanosti byla při dámském finále výrazně nižší," píše tradiční list.

Tolik podpora Djokovičových argumentů. Legendární Martinu Navrátilovou však výroky srbského tenisty pořádně naštvaly.

„Novak Djokovič, jakkoliv ho mám ráda, evidentně vůbec nepochopil, že když hrají ženy a muži na jednom turnaji, musí být odměny stejné. Myslela jsem, že tohle jsme si ujasnili už dávno," cituje bývalou hvězdu americká televizní stanice ESPN.

Je správné, že tenistky vydělávají na společných turnajích stejné prize money jako tenisté?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
Celkem hlasovalo 29828 čtenářů.

Reklama

Související témata: