Hlavní obsah

Rasismus na kurtu? Skandál! zuří v Rumunsku

Za normálních okolností by souboj 44. tenistky světového žebříčku s 34. hráčkou rankingu WTA zajímal nejspíš jen skalní fanoušky či vášnivé sázkaře. Tentokrát je tomu ale jinak. Francouzka Caroline Garciaová (44. ve WTA) měla v utkání 1. kola antukového turnaje v americkém Charlestonu hrubě urazit svoji rumunskou soupeřku a přemožitelku Irinu-Camelii Beguovou (34. WTA).

Z utkání Garciaová - Beguová na turnaji v Charlestonu

 
Článek

Dvaadvacetiletá Francouzka, která se mimochodem loni v dubnu představila v Ostravě při semifinále Fed Cupu proti českému týmu, v rozhodujícím třetím setu zápasu s Beguovou prohrála za stavu 5:5 důležitý fiftýn a frustrovaná směrem ke svému trenérovi údajně zlobně vykřikla: „Prohraju s touhle zatracenou cikánkou!"

V Rumunsku způsobil výlev zlosti Garciaové obrovské pobouření. Na sociálních sítích se objevují fotografie přeškrtaných francouzských vlajek a bývalý ministr zahraničí Mircea Geoana dokonce vyzval úřad i rumunského velvyslance v Paříži, aby se v kauze obrátili na své francouzské protějšky se žádostí o vysvětlení.

Garciaová po prohře 4:6, 6:2 a 6:7 (3:7) odmítla událost jakkoli komentovat, následků ze strany WTA se nicméně zřejmě bát nemusí. „Po důkladném zkoumání jsme zjistili, že neexistuje žádný důkaz pro podporu těchto tvrzení. Celá záležitost je proto pro nás uzavřena," uvedl ředitel WTA Steve Simon.

Hůř dopadl australský tenista Nick Kyrgios, jenž loni v létě na turnaji v Montrealu během zápasu se Švýcarem Stanem Wawrinkou polohlasně utrousil. "Kokkinakis ti ojel přítelkyni. Promiň, kámo, že ti to musím říct."

Nevhodnou poznámku zachytily ruchové mikrofony a vedení ATP udělilo prostořekému Australanovi pokutu 10 000 dolarů. Navíc přidalo dodatečný podmíněný trest, podle něhož  Kyrgiosovi při dalším prohřešku během příštího půl roku hrozila pokuta 25 000 dolarů a zákaz startu na turnajích ATP po dobu 28 dnů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner