Hlavní obsah

Hingisová nestačila ve finále v Tokiu na Dementěvovou

PRAHA

Švýcarská tenistka Martina Hingisová nedotáhla své vystoupení na turnaji v Tokiu až k 41. titulu ve dvouhře v kariéře. Bývalá světová jednička, která se před měsícem vrátila na kurty po tříleté zdravotní přestávce, podlehla v nedělním finále Rusce Jeleně Dementěvové hladce ve dvou setech 2:6 a 0:6.

Článek

Svou zatím poslední singlovou trofej získala Hingisová před čtyřmi lety a dvěma dny právě v Tokiu, kde vyhrála tamní turnaj WTA s dotací 1,3 miliónu dolarů již čtyřikrát. Poté však její kariéru přerušily chronické problémy s kotníky. Po návratu bylo Tokio čtvrtým podnikem pětadvacetileté Švýcarky a postupem do finále dosáhla zatím největšího úspěchu.

"Rusek tady prostě bylo moc," usmála se v rozhovoru s novináři Hingisová, která v japonské metropoli vyřadila od čtvrtfinále Marii Kirilenkovou i turnajovou jedničku Marii Šarapovovou. "Kdysi to bývalo tak, že v cestě stály sestry Williamsovy a Davenportová, ale teď je to celá armáda ruských hráček," dodala s tím, že to však nemá být myšleno jako omluva. "Dementěvová na mě byla dnes až moc dobrá," uznala.

Druhá nasazená Dementěvová si s Hingisovou poradila za pouhých 56 minut a za pátý titul v kariéře inkasovala prémii 196.900 dolarů. "Ve druhém setu jsem ještě nikdy v životě nevyhrála 6:0, ale zápas byl vyrovnanější, než ukazuje výsledek," řekla.

Právě Dementěvová porazila tenistku s českými kořeny v jejím posledním utkání před dlouhou přestávkou, a to v říjnu 2002 v německém Filderstadtu. Po návratu na kurty prošla Hingisová v Gold Coastu do semifinále, pak se v Sydney loučila v prvním kole, na Australian Open ve čtvrtfinále, ale ve smíšené čtyřhře vybojovala na grandslamu v Melbourne titul s Indem Mahešem Bhúpathím.

Friedl s Čermákem na titul v Chile nedosáhli

Čeští tenisté Leoš Friedl a František Čermák nezískali deblový titul na turnaji ATP ve Viňa del Mar. Nejvýše nasazená dvojice podlehla v sobotním finále na chilské antuce Argentincům Josemu Acasusovi a Sebastianu Prietovi 6:7 a 4:6.

Acasuso má šanci získat v Chile double, protože si dnes zahraje také finále dvouhry. Jeho soupeřem bude pátý nasazený domácí tenista Nicolas Massu, který po třísetové a více než tříhodinové bitvě vyřadil krajana Fernanda Gonzaleze.

VIŇA DEL MAR
Dvouhra - semifinále:
Massu (5-Chile) - Gonzalez (2-Chile) 3:6, 7:6 (7:3), 6:4, Acasuso (3-Arg.) - Hidalgo (Šp.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Acasuso, Prieto (2-Arg.) - Čermák, Friedl (1-ČR) 7:6 (7:2), 6:4.
TOKIO
Dvouhra - finále:
Dementěvová (2-Rus.) - Hingisová (Švýc.) 6:2, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (2-USA/Austr.) - Blacková, Stubbsová (1-Zimb./Austr.) 6:2, 6:1.
DELRAY BEACH
Dvouhra - semifinále:
Malisse (3-Belg.) - Garcia-Lopez (Šp.) 7:6 (7:4), 6:1, Haas (4-Něm.) - Spadea (8-USA) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) - Marach, Suk (Rak./ČR) 6:7 (5:7), 7:6 (15:13), 10:4.

Reklama