Hlavní obsah

Djokovič po šoku s Veselým odjel domů na kole. Co způsobí senzace z Monte Carla?

Monte Carlo

Jsou to ale paradoxy. Jak světová jednička Novak Djokovič, tak jeho loňský finálový soupeř z Monte Carla Tomáš Berdych si před turnajem ve středomořském knížectví, kde oba bydlí, pochvalovali, že právě kurty v daňovém ráji na dohled od svých nemovitostí milují. Jenže obě hvězdy tentokrát vypadly už v prvním zápase. O prvotřídní šok se postaral dvaadvacetiletý český tenista Jiří Veselý, který díky skalpu takřka neporazitelného Srba možná vstoupil do nové fáze své kariéry. Nový impuls ale může mít porážka i pro Djokoviče.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Novak Djokovič ze Srbska při utkání s Jiřím Veselým v Monte Carlu.

Článek
Fotogalerie

Jak vidno, start antukové sezóny umí být pěkně zrádný. Asi jen málokdo pochyboval, že Djokovič bude i v Monte Carlu útočit na titul. Při dosavadní letošní bilanci 28:1 ani není divu. Před turnajem rozdával úsměvy na všechny strany, v knížectví si otevřel novou veganskou restauraci, kde mimochodem pohostil i Berdycha, který se zase na sociálních sítích chlubil fotkami balkónové snídaně s výhledem na moře a dresem fotbalového AS Monako.

Pohoda ale rychle skončila. Krátce po Berdychově vyřazení od Bosňana Džumhura se z turnaje poroučel i Djokovič. Na své poměry nezvykle chyboval a nebojácně bojujícího Veselého nedokázal zlomit. Bezchybný stroj od základní čáry najednou nefungoval, jak bývalo zvykem a šampión vypadal nečekaně zranitelně.

„Tenhle turnaj v Monte Carlu miluju. Hodně tady na kurtech trénuji. Žiji tu už nějakých osm devět roků... ale tohle se prostě ve sportu stává, musíte to akceptovat," smířil se s nezdarem rodák z Bělehradu, jenž po porážce a mediálních povinnostech zamířil domů na kole s tenisovou taškou na zádech.

Klídek domácího prostředí pro něj sice skončil, přišel o tisíc bodů za loňský triumf, ale fiasko s českým mladíkem pro něj nejspíš nebude mít ve zbytku sezóny fatálnější následky.

Teď hlavně odpočinek

Zatímco třeba Berdych se bude po zpackané obhajobě loňského finále strachovat o udržení se v Top 10, Srb uhájí na čele žebříčku náskok kolem osmi tisíc bodů a nečekané volno po brzkém vyřazení mu může vzhledem k možná klíčovému vrcholu sezóny v podobě French Open, který Djokovič ještě nevyhrál, pomoct.

Nejspíš je pro něho i příznivější, že porážka přišla s hráčem typu Veselého a ne třeba od soupeře z elitní pětky, který by si mohl proti němu před Roland Garros nahnat sebevědomí.

„Prožil jsem neuvěřitelný start do sezóny. Tahle porážka nijak nenaruší moji přípravu na zbytek sezóny. Jsem stále sebevědomý. Pořád cítím, že hraji v životní formě. Teď si ale potřebuji hlavně odpočinout. Po čtyřech pěti těžkých měsících potřebuji opravdu úplný relax, už se na něj moc těším," prohlásil po porážce.

Konečně sebevědomí

Pro Jiřího Veselého může být naopak bez ohledu na další působení na turnaji skalp jednoho z nejlepších hráčů všech dob zásadním impulsem v kariéře. Někdejší nejlepší teenager na okruhu ATP se po dlouhém období trápení, zklamání a turbulentních výměn trenérů konečně odráží ode dna.

Na šesti ze sedmi turnajů této sezóny vypadl v prvním kole, zabral až minulý týden v Marrakéši, kde obhájil semifinále. A pak přišla senzační středeční výhra. Hráč, který často nedokázal ukončit dobře se vyvíjející zápas a selhával při klíčových míčích, najednou proti Djokovičovi zářil sebevědomím, diktoval výměny od základní čáry a opěvovaného šampióna trápil precizními stopbaly.

„Hrál opravdu dobře. Skvěle servíroval, takticky si počínal velmi dobře. Když pak měl ve třetí sadě náskok brejku, hrál hodně odvážně. Chodil si do kurtu, byl stále útočný, dával kraťasy a pořád solidně podával. Prostě si šel za vítězstvím a zaslouží si ho. Můžu jen pogratulovat lepšímu hráči," smekl Djokovič před uměním rodáka z Příbrami.

Právě větší důvěra ve vlastní schopnosti a klid v napjatých chvílích, by mohly být hlavní přínosem životní výhry pro českého tenistu. „Doufám, že mi tenhle zápas dodá sebevědomí a sebedůvěru. Poslední měsíce jsem se sebou dost bojoval, nehrál jsem vůbec dobrý tenis. Až v minulém týdnu jsem se trochu dostal do formy," přiznal Veselý.

Reklama

Související témata: