Hlavní obsah

Slováci za obhajobou finálové účasti v DC vykročí v Chile

PRAHA

Loňští finalisté Davisova poháru ze Slovenska v pátek vstoupí v Chile do nového ročníku Světové skupiny, v níž poprvé v historii chybějí čeští tenisté. V zápase prvního kola na půdě jihoamerického soupeře však nejsou favoritem. Na antuce v Rancague se proti oslabenému týmu, jemuž kvůli dopingu chybí dvojka Karol Beck, postaví olympijský vítěz Nicolas Massu a Fernando Gonzalez, který s ním v roce 2004 v Aténách triumfoval ve čtyřhře.

Článek

"Slováci s výjimkou Hrbatého nepředstavují nebezpečí. S Nicolasem nyní hrajeme dobrý tenis, máme spoustu zkušeností ze zápasů v Davis Cupu a i ve čtyřhře jsme sehranější než Hrbatý s Mertiňákem, kterého ani moc neznám," prohlásila světová patnáctka Gonzalez v rozhovoru pro list El Rancaguino.

Tým potáhnou Hrbatý a Mertiňák

Jedničkou slovenského týmu bude devatenáctý hráč světového žebříčku Dominik Hrbatý, kterého ve dvouhrách a zřejmě i ve čtyřhře doplní Michal Mertiňák. Ten společně s českým tenistou Jaroslavem Levinským minulý týden vyhrál čtyřhru v Záhřebu. Nováčci týmu Victor Bruthans a Lukáš Lacko, kteří se pohybují až ve čtvrté světové stovce, podle serveru pravda.sk pravděpodobně zůstanou jen na lavičce.

Do Chile kvůli bolavým zádům neodcestoval nehrající kapitán Miloslav Mečíř, kterého zastoupí Hrbatého osobní trenér Tibor Tóth. Pod jeho vedením už kompletní slovenský výběr trénuje v dějišti utkání a zvyká si na místní povrch. "Antuka je sice trochu měkčí, ale chlapci si na ni postupně zvykli a především Dominikovi Hrbatému vyhovuje. Pořadatelé se zatím o centrální dvorec příkladně starají," uvedl Tóth.

Ljubičič jako hrající kapitán

Obhájci vítězství v prestižní týmové soutěži Chorvati, kteří prosincový duel v Bratislavě vyhráli 3:2, se na úvod nového ročníku utkají s Rakouskem. Ve Štýrském Hradci se budou znovu opírat o dvojici Ivan Ljubičič a Mario Ančič, první jmenovaný navíc bude po odchodu Nikiho Piliče a odložení nástupu Gorana Ivaniševiče hrajícím kapitánem.

Pátý hráč světového žebříčku Ljubičič minulý týden vyhrál turnaj v Záhřebu, kde ve finále porazil Rakušana Stefana Koubka, na něhož může narazit i v závěru tohoto týdne. "Pokud se s ním utkám, jsem si jistý, že to bude jiný zápas, protože povrch bude pomalejší. Ale když budu podávat jako v Záhřebu, jsem přesvědčen, že vyhraju," řekl Ljubičič deníku Jutarnji List.

Pro Roddicka je Davis Cup priorita

Američanům, kteří na vítězství v Davis Cupu čekají od roku 1995, chce k návratu na trůn pomoci světová trojka Andy Roddick. "Davis Cup je rozhodně na vrcholu mého žebříčku priorit. Je to obrovský cíl pro mě osobně i pro nás jako tým," řekl třiadvacetiletý tenista. V domácím zápase s Rumunskem budou barvy favorizovaného celku hájit také James Blake a aktuálně nejlepší deblový pár dvojčata Bob a Mike Bryanovi.

Na rozdíl od Roddicka se prvního kola Davis Cupu nezúčastní světová jednička Roger Federer. Švýcarský tým se bude muset s jeho absencí vyrovnat v domácím zápase s Austrálií, které rovněž bude chybět její nejlepší hráč Lleyton Hewitt.

Zásluhou vítězství nad českým týmem se do Světové skupiny po dvouleté pauze vrátili němečtí tenisté. Trojnásobní vítězové Davis Cupu se teprve podruhé za posledních 50 let utkají s Francií a na domácí půdě v Halle budou díky výborné aktuální formě Tommyho Haase a Nicolase Kiefera favoritem. Haas o víkendu vyhrál turnaj v Delray Beach, Kiefer postoupil až do semifinále Australian Open, v němž nestačil na pozdějšího vítěze Federera.

Program 1. kola Světové skupiny Davisova poháru:
AMSTERDAM:Nizozemsko - Rusko
ŠTÝRSKÝ HRADEC:Rakousko - Chorvatsko
ŽENEVA:Švýcarsko - Austrálie
MINSK:Bělorusko - Španělsko
HALLE:Německo - Francie
BUENOS AIRES:Argentina - Švédsko
RANCAGUA:Chile - Slovensko
LA JOLLA:USA - Rumunsko

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články