Hlavní obsah

Lendl se stal ambasadorem tenisového challengeru v Prostějově

Bývalý první tenista světa Ivan Lendl převzal záštitu nad prostějovským challengerem. Osminásobný grandslamový šampión bude předávat cenu vítězi 23. ročníku UniCredit Czech Open. Trofej z jeho rukou může přebírat i některý z českých hráčů Jiří Veselý, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol či Adam Pavlásek.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítěz osmi grandslamových titulů Ivan Lendl bude předávat trofej pro vítěze prostějovského turnaje.

Článek

Lendla požádal o roli ambasadora turnaje majitel pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek a člen mezinárodní tenisové Síně slávy neváhal. "Nebylo třeba nad ničím rozmýšlet. Rád se do Prostějova podívám. Je tam hezky, mám tam moc mladších i starších přátel a turnaj se mi líbí," řekl Lendl v telefonickém rozhovoru na tiskové konferenci z Ameriky. Na Hanou dorazí ve čtvrtek 2. června.

"Mít za ambasadora nejlepšího českého tenistu všech dob a osminásobného grandslamového vítěze je velice příjemné," řekl novinářům Černošek.

Titul bude obhajovat Veselý a pokusí se jako první vyhrát turnaj potřetí v řadě. "Bylo by to pěkné, ale přiznám se, raději bych vydržel co nejdéle v Paříži," řekl dvaadvacetiletý tenista. S jeho názorem souhlasil také Lendl. "Fandím českým klukům a na jedné straně by bylo fajn, kdy Veselý a další hráli dobře v Prostějově, ale na druhou stranu byl bych radši, kdyby zůstali v Paříži a hráli tam dál singla," uvedl Lendl.

Konečná startovní listina bude opět záviset na výkonech hráčů na grandslamovém Roland Garros. Aktuálně je přihlášeno patnáct tenistů z první stovky žebříčku ATP. "Což je skvělé a přičítáme to i tomu, že jde o poslední turnaj, z kterého se počítají body pro postup na olympiádu," řekla ředitelka turnaje Petra Černošková.

Přijedou možná Almagro či García-López

Volné karty mají pořadatelé připraveny pro nadějného Zdeňka Koláře, Srba Janka Tipsareviče a o třetí jednaní o výměně se slovenským svazem. "Čtvrtou si schováváme do Paříže. Máme poptávky, ale rozhodneme se na poslední chvíli," řekla Černošková. Prozradila, že zájem projevili například Španělé Nicolás Almagro a Guillermo García-López, kteří bojují o olympiádu v Riu de Janeiro.

Původně organizátoři oslovili i Argentince Juana Martína del Potra, s kterým jednali v Miami. "Chtěl hrát, ale odhlásil French Open a prohlásil, že se připravuje na travnatou část sezóny, tak už bylo zbytečné ho znovu kontaktovat," řekla Černošková.

Před sobotním finále by měla být opět exhibice a fanoušci možná uvidí dvě nejlepší současné české tenistky. Hrát přislíbily Petra Kvitová a Lucie Šafářová. "Pokud nebudou hrát v sobotu finále Roland Garros, ukážou se v Prostějově," řekl Černošek.

Turnaj začne v pondělí 30. května a ve středu bude dětský den, který se poprvé uskuteční na prostějovském náměstí před radnicí.

Reklama

Související témata: