Hlavní obsah

French Open pod palbou: Mají peněz jako banditi, ale nemají střechu. Šéf je zoufalý

Paříž

Tenhle turnaj je letos snad prokletý od samého začátku. To, že se v předstihu odhlásil hvězdný Roger Federer a předčasně odstoupili kvůli zranění devítinásobný šampión Rafael Nadal i domácí miláček Jo-Wilfried Tsonga, byla nejspíš jen předehra. Pravou noční můru prožívají organizátoři grandslamového Roland Garros až kvůli dešti, který počátkem týdne nemilosrdně ukázal na zaostalost zázemí v porovnání s ostatními podniky elitní čtyřky. A pochopitelně sklízejí kritiku, ale také sčítají obří ekonomické ztráty.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Pomocníci se snažili, seč jim síly stačily. Aspoň dvě hodiny se nakonec v úterý hrát mohlo...

Článek
Fotogalerie

Australian Open, Wimbledon a letos už i US Open vlastní kurt se zatahovací střechou a alespoň částečně tak mohou bojovat s rozmary počasí a udržet zápasový program v nějaké podobě v chodu. V Paříži se dál spoléhají na štěstí, které letos pořadatelé opravdu nemají.

Kompletně zrušený pondělní program kvůli dešti a v úterý jen zhruba dvě hodiny tenisu, navíc na kurtech na samé hranici regulérnosti, to už bylo pro některé hráče i fanoušky příliš. Ostrými slovy na adresu organizátorů nešetřily ani jinak nekonfliktní hvězdy Agnieszka Radwaňská a Simona Halepová.

„Areál musíme modernizovat. Už patnáct let o tom mluvíme, teď ale musíme něco opravdu udělat. Už kvůli respektu k veřejnosti, fanouškům, kteří přijíždějí z daleka, i hráčům, trávícím hodiny čekáním v šatně. Jsem teď hodně naštvaný a frustrovaný z toho, co se stalo," vysvětloval ředitel turnaje Guy Forget, jenž však přiznal, že zatahovací střecha na jeho podniku nejspíš nebude dříve než v roce 2020.

A co národní zájem?

Realizaci plánů na modernizaci se podařilo soudně zablokovat ekologickým aktivistům a některým místním obyvatelům žijícím v blízkosti areálu.

„Už dvacet let jim říkám, že musí na Roland Garros mít střechu. V Madridu mě poslechli a mají něco, co jinde na světě ne," rýpl si slavný tenisový manažer a ředitel madridského turnaje Ion Tiriac v rozhovoru pro server elespanol.com.

„Teď je tu nějakých deset lidí, kteří bydlí půl kilometru odsud, bojujících proti zastřešení kurtu. Přitom vláda je pro a Francouzská tenisová federace, která má peněz jako banditi, také. Všude jinde na světě ale funguje něco jako národní zájem," kritizoval rumunský manažer francouzské poměry.

A upozornil také na obrovské ztráty způsobené deštěm na ekonomice turnaje.

„Z toho turnaje je zisk minimálně nějakých 400 miliónů eur. O čem tady mluvíme? Jenom Tour de France je v téhle zemi větším sportovním podnikem než Roland Garros. Pondělní ztráty (za zrušený program) se přitom klidně vyšplhají na 100 miliónů eur. Jde o reklamu, vysílací čas... Co chcete říct těm 210 ostatním zemím? Že prší? Za to se vám vysmějí," dodal Tiriac.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články