Hlavní obsah

Systém ruského sportu je třeba zdemolovat. Není životaschopný, varuje Safin

Ruský sport prochází mimořádně těžkým obdobím. Dopingové skandály se množí a v sítích komisařů uvízly v poslední době i prvotřídní hvězdy včetně olympijských medailistů. Ruským atletům dokonce hrozí vyloučení z nadcházejících her v Riu. S poměrně radikálním nápadem na řešení krizového stavu přišel bývalý hvězdný ruský tenista Marat Safin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hvězdná tenistka Maria Šarapovová, jedna z ruských dopingových hříšníků.

Článek

„Současný systém ruského sportu je potřeba zdemolovat a znovu vybudovat od začátku. Momentálně není životaschopný," nebral si servítky Safin v rozhovoru pro list Sov Sport.

Někdejší vítěz US Open a Australian Open si dobře uvědomuje, že doping je v jeho zemi obrovským problémem, ale není zdaleka jediným.

„Nemáme tu laboratoře, výzkumná centra a ani pořádný systém pojištění, který by sportovce chránil celý rok, ne jenom na vybraných akcích. Sotva stíháme tu a tam látat díry," pokračovala v kritice bývalá světová jednička.

Vyloučení z Ria? Nedělejme z toho politiku

Do problému s dopingem se po pozitivním testu na meldonium dostala třeba i ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová. Ale současných afér i zpětně z podvodů usvědčených Rusů je tolik, že už se v tom sportovní fanoušci možná jen těžko orientují.

Například podle ruské agentury TASS bylo novým testováním zpětně odhaleno 14 ruských dopingových hříšníků z olympiády v Pekingu, z toho deset medailistů. Pozitivní tesy usvědčily i osm ruských sportovců z OH v Londýně. Podle listu New York Times bylo minimálně 15 ruských medailistů z her v Soči součástí státem podporovaného dopingového programu.

„Jak dlouho můžeme před tímhle utíkat. Pokud se naše myšlení ohledně dopingu nezmění, naši sportovci budou ve velkých problémech," varoval Safin.

Podle něj je potřeba se také postavit čelem k případnému vyloučení ruských sportovců z her v Riu. „Nesmíme se rozčilovat nebo to celé politizovat. Musíme si hlavně udělat pořádně svoji práci. Peníze neinvestujeme správným směrem," dodal.

Povolili byste ruským atletům účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro?
Ano
35,5 %
Ne
64,5 %
Celkem hlasovalo 9887 čtenářů.

Reklama

Související témata: