Hlavní obsah

Federer kvituje trest pro Šarapovovou. Do dopující Rusky se opírá i další legenda

Praha

Ať už jde o nedbalost nebo vědomé porušení antidopingových pravidel, švýcarský tenista Roger Federer je zastáncem striktního postihu. Během turnaje v německém Stuttgartu tak sedmnáctinásobný grandslamový vítěz reagoval na dvouletý trest pro Marii Šarapovovou, který obdržela za pozitivní test na meldonium na lednovém Australian Open.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer.

Článek

„Člověk musí vědět, co si nachází cestu do jeho organismu. Stoprocentní jistota je nezbytná, jinak přijde trest," uvedl čtyřiatřicetiletý Federer pro server Sport.de.

Šarapovová, pětinásobná grandslamová šampiónka, dostala dvouletý distanc od nezávislé vyšetřovací komise. Jedna z nejlépe vydělávajících sportovkyň světa se hájila tím, že meldonium užívala z lékařských důvodů posledních deset let a nevěděla, že Světová antidopingová agentura WADA letos zařadila lék na seznam zakázaných prostředků. I proto, že se nejednalo o úmysl, se hodlá obrátit na Sportovní arbitrážní soud v Lausanne.

„Samozřejmě má právo, tak jako každý, bojovat ve své věci. Jsem však pro nulovou toleranci (dopingu) a stojím si za slovy, že by se vzorky měly uchovávat deset, patnáct nebo dvacet let. Vystrašilo by to lidi, kteří si myslí, že můžou podvádět," říká jasně Federer.

Mezinárodní tenisová federace ITF požadovala pro Šarapovovou suspendaci na čtyři roky a legendární australský tenista Pat Cash, jenž v roce 1987 triumfoval ve Wimbledonu, soudí, že dvouletá stopka je pro ruskou krásku ještě milosrdná.

„Pokud jste profesionální sportovec a berete látky ke zlepšení výkonnosti, což zjevně byl její případ, potom při suspendaci na dva roky dopadla ještě docela dobře," prohlásil Cash pro rozhlasovou stanici ABC.

„Otázka zní: když brala ty léky tak dlouho, jak moc jí prospěly během horkých dnů v Austrálii, New Yorku nebo kdekoliv jinde? Mohla být zregenerovaná mnohem rychleji než ostatní hráčky. Kolik zápasů jí to pomohlo vyhrát? Ta látka sice nebyla na seznamu zakázaných, ale podporovala výkonnost," myslí si hráč, který se na žebříčku dvouhry ATP nejvýše dostal v roce 1988 na čtvrté místo.

Reklama