Hlavní obsah

Plíšková - Puigová 6:2, 6:2Dvě výhry za jeden den a Plíšková je ve finále. Pavlásek bude poprvé ve stovce

Praha
Aktualizováno

Tenista Adam Pavlásek vyhrál podruhé v kariéře turnaj kategorie challenger a premiérově se dostane do světové stovky žebříčku ATP. Jednadvacetiletý český talent zdolal ve Stromovce v dnešním finále antukového Sparta Prague Open Stéphanea Roberta z Francie po setech 6:4, 3:6 a 6:3. Karolína Plíšková v sobotu nejprve postoupila na turnaji v Nottinghamu do semifinále, když jako první nasazená hráčka zdolala Australanku Ashleigh Bartyovou 7:6, 7:6. Odpoledne pak porazila i Mónicu Puigovou z Portorika 6:2, 6:2 a letos poprvé si zahraje o titul.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková.

Článek

Plíšková měla absolvovat během dneška ještě třetí duel. Spolu s dvojčetem Kristýnou se ale nakonec rozhodly vzdát semifinále čtyřhry a do finále tak bez boje prošel česko-čínský pár Andrea Hlaváčková, Pcheng Šuaj.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková se v semifinále na okruhu WTA představila letos potřetí. Na travnatý kurt v Nottinghamu se vrátila zhruba dvě hodiny poté, co dohrála čtvrtfinále, které se kvůli dešti nemohlo hrát v pátek. V něm vyřadila Australanku Ashleigh Bartyovou 7:6, 7:6.

Začátek duelu se čtvrtou nasazenou Puigovou opět lehce zpozdil déšť. V prvním setu čelila Plíšková třem brejkbolům, všechny ale úspěšně odvrátila a sama sebrala soupeřce dvakrát servis. Druhou sadu už měla pod kontrolou a za 55 minut slavila postup do finále.

Více práce měla ve čtvrtfinále s Bartyovou, přemožitelkou Hlaváčkové ze 2. kola. V desáté hře prvního setu odvracela Plíšková dva setboly a nakonec ho získala v tie-breaku 7:2. Ve druhé sadě si soupeřky dvakrát navzájem sebraly podání, nakonec se ale opět rozhodovalo ve zkrácené hře. V ní sedmnáctá hráčka světa odvrátila další dva setboly a sama pak proměnila druhý mečbol.

S Riskeovou, která v semifinále vyřadila Čeng Saj-saj z Číny, se Plíšková dosud utkala třikrát. Vzájemnou bilanci vede 2:1, poslední utkání na antuce v Charlestonu v roce 2013 vyhrála.

Ve stovce ATP bude další Čech

Pavlásek letos uspěl ve finále challengeru na čtvrtý pokus. "Jsem rád, že to do čtveřice všeho dobrého vyšlo," řekl český hráč v televizním rozhovoru. "Každé vítězství je super a tohle je doma, proto je radost o to větší," doplnil.

Cestou k triumfu mimo jiné vyřadil ve čtvrtfinále nasazenou jedničku a krajana Lukáše Rosola a ve finále si poradil s 91. hráčem světa Robertem.

Pavlásek do finále špatně vstoupil, prohrával 0:2 a v dalších dvou gamech vždy 0:40, ale dokázal se zvednout a první set otočil. Druhý set naopak začal brejkem podání soupeře, ale výhodu neudržel. "Po prvním setu jsem byl na koni a měl jsem brejk ve druhém, ale nějak se to zvrtlo," komentoval Pavlásek vývoj utkání.

Ve třetí sadě stejně jako v té první prohrával už 0:2, ale trpělivou hrou skóre opět strhl na svou stranu. "Robert do toho chodil a hrál výborně z lajny a jsem rád, že jsem to ve třetím otočil," řekl Pavlásek po finále, které se hrálo za drobného deště. "Počasí mi hrálo do karet, protože on hraje rychle a v chladu to tolik neletí," řekl.

Díky výhře na Spartě by měl mít Pavlásek na kontě 603 bodů a v pondělním vydání žebříčku ATP by se měl posunout ze 114. na 99. místo. Poprvé tak pronikne do stovky. "Doufám, že se tam zabydlím a budu stoupat výš a výš," řekl.

Příští týden čeká Pavláska obhajoba titulu v Popradu. "Jsem na vlně a pokusím se navázat na výsledky z Prahy," přál si. Pak zkusí projít z kvalifikace do Wimbledonu a challengery už chce vyměnit za turnaje ATP. Má jistý start v Kitzbühelu.

Thiem vyřadil po dramatickém duelu Federera

Švýcar Roger Federer ztroskotal na travnatém turnaji ve Stuttgartu v semifinále. Sedminásobnému wimbledonskému vítězi nestačily v duelu s Dominicem Thiemem k postupu do finále ani dva mečboly a dvaadvacetiletému Rakušanovi nakonec podlehl za necelé dvě hodiny 6:3, 6:7, 4:6.

Nejvýše nasazený Federer získal první set hladce za necelou půlhodinu a zdálo se, že má duel pod kontrolou. Úvod druhé sady ale nezachytil, dvakrát ztratil podání a dokonce mu hrozil kanár. Za stavu 0:5 se ale opět chytil, získal pět her v řadě a vyrovnal. Ve zkrácené hře si vypracoval dva mečboly, talentovaný mladík ale oba odvrátil a vynutil si třetí set.

V něm se v sedmé hře ujal vedení a nenechal se rozhodit ani nucenou pauzou kvůli dešti. Po hodině a 57 minutách proměnil Thiem druhý mečbol a ve třetím letošním vzájemném utkání s Federerem slavil podruhé výhru.

Rakušan, jenž po semifinálové účasti na French Open hraje ve Stuttgartu první turnaj v kariéře jako hráč elitní desítky žebříčku ATP, se o čtvrtý titul v sezóně utká s vítězem duelu mezi Juanem Martínem Del Potrem a Philippem Kohlschreiberem.

Challenger Sparta Prague Open (antuka, dotace 42 500 eur)
Dvouhra - finále:
Pavlásek (6-ČR) - Robert (3-Fr.) 6:4, 3:6, 6:3.
Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Hertogenboschi
Muži (dotace 635 645 eur):
Dvouhra - semifinále:
Müller (7-Luc.) - Karlovič (3-Chorv.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Pavič, Venus (Chorv./N. Zél.) - Inglot, Klaasen (3-Brit./JAR) 3:6, 6:3, 11:9.
Ženy (dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Mladenovicová (3-Fr.) - Bencicová (1-Švýc.) 2:6, 6:3, 6:4.
Vandewegheová (6-USA) - Brengleová (USA) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Kalašnikovová, Švedovová (1-Gruz./Kaz.) - Knollová, Kruničová (4-Švýc./Srb.) 6:1, 6:1.
Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (tráva, dotace 675 645 eur):
Dvouhra - semifinále:
Thiem (3-Rak.) - Federer (1-Švýc.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:4.
Kohlschreiber (7-Něm.) - Del Potro (Arg.) 6:3, 6:4.
Výsledky tenisového turnaje žen v Nottinghamu
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Puigová (4-Portor.) 6:2, 6:2.
Riskeová (USA) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:1, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (ČR/Čína) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) bez boje.

Reklama

Související témata: