Hlavní obsah

Borg způsobil revoluci, teď sám tenis nepoznává. Jsem šokovaný z toho, co vidím

Před pár dny oslavil Björn Borg šedesáté narozeniny, v dobách své největší slávy proměnil tenis ze snobské konzervativní zábavy v globální showbusiness, teď ale sám v roli otce-mentora svůj sport moc nepoznává.

Foto: Profimedia.cz

Legendární tenista Björn Borg se svojí třetí manželkou Patricií Ostfeldtovou.

Článek

V rozhovoru s Patem Cashem pro americkou CNN se rozpovídal o tom, jak je šokován z dění na žákovské scéně v rodném Švédsku, kde objíždí turnaje s nejmladším synem Leem.

„Když jezdíme po Švédsku, vídáme naprosto šílené rodiče. Je to fakt neuvěřitelné. I za nás býval občas nějaký rodič trochu bláznivý, ale dnes? Jsem šokovaný," přiznal jedenáctinásobný grandslamový šampión.

„Asi je to tím, že v tenisu je spousta peněz. Někdy pak vidíte, že děti ani nechtějí moc hrát. Rodiče je často tlačí do něčeho, co samy děti nechtějí," pokračoval rodák ze Södertälje.

Jeho třináctiletý syn Leo, kterého má se svojí třetí manželkou Patricií Ostfeldtovou, je ale podle jeho mínění pravý opak. „Je do tenisu úplný blázen. Je pro něj srdeční záležitostí. Trénuje dvě až tři hodiny denně, rád hraje, soutěží a cestuje," těší legendu.

Napodobí otce?

Tenisoví fanoušci ve Švédsku asi tajně doufají, že se syn alespoň trochu potatí. Země grandslamových šampiónů a daviscupových vítězů totiž už roky není schopna vychovat alespoň průměrného profesionálního tenistu. Na žebříčku ATP není mezi elitní stopadesátkou ani jeden Švéd.

I Borgův nejstarší syn Robin, jehož matkou je švédská modelka Jannike Björlingová, býval solidní tenista. Dál než do reprezentace University of Wisconsin-Whitewater to ale nedotáhl. Dnes už třicetiletý Robin údajně nemá o tenis zájem a raději se věnuje byznysu. Stará se mimo jiné oděvní značku Björn Borg.

Pravdou je, že Borgovi synové mají ve svém otci, co se sportu týče, takřka nedostižný vzor. Už v osmnácti letech triumfoval na French Open, které vyhrál celkem šestkrát, z toho čtyřikrát za sebou. Ve Wimbledonu dokonce kraloval bez přerušení pět let.

Po porážce se vypařil

V roce 1979 se stal prvním tenistou v historii, který vydělal za sezónu na prize money více než milión dolarů. Jen pro srovnání, aktuální světová desítka Tomáš Berdych si už k červnu vydělal v této sezóně na okruhu 1 146 493 dolarů. Jednička Novak Djokovič pak 8 367 350 dolarů.

Ale v Borgově případě nejde jen o vítězství a peníze. Svým obouručným bekhendovým topspinem způsobil v sedmdesátých letech v herním pojetí revoluci. Udivoval nejen unikátním a úspěšným herním stylem, ale také vizáží, která pobláznila dámskou část publika.

Už když nastupoval na travnaté dvorce Wimbledonu, chrámu upjatého gentlemanství, ozývaly se z hlediště výkřiky ženské extáze, což bylo do té doby nevídané a neslýchané. Vlající blonďatá kštice s neodmyslitelnou čelenkou udělaly ruku v ruce se sportovními úspěchy z Borga celebritu, která se co do slávy a zájmu médií mohla rovnat s rockovými hvězdami.

Senzační zjevení ve světovém tenise ale vystřídal stejně šokující konec. Borg v pouhých 26 letech sekl s kariérou. V roce 1981 se po finálové porážce na US Open od Johna McEnroea vykašlal na ceremoniál i tiskovou konferenci. Zamířil rovnou na letiště, a tím se v podstatě s velkým tenisem rozloučil.

Jeho pověstná tvrdohlavost se mu později příliš nevyplatila, když se v roce 1991 pokoušel ve 34 letech o comeback. Tentokrát šel hodně proti proudu, odmítl respektovat pokrok a na turnaji v Monte Carlu se zjevil mimo jiné s dřevěnou raketou. A to v době, kdy už i rekreační hráči mlátili do míčků grafitovým vybavením.

Reklama