Hlavní obsah

Veselý obměnil realizační tým a věří, že půjde nahoru

Londýn

Tenista Jiří Veselý byl juniorskou světovou jedničkou, nadějí budoucnosti, ale rozlet mezi dospělými zatím nejde tak rychle. Od začátku letošního roku proto vyměnil prakticky celý realizační tým a ve Wimbledonu naznačil své schopnosti výhrou nad světovou osmičkou.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Tenista Jiří Veselý během zápasu druhého kola Wimbledonu s Rakušanem Dominicem Thiemem.

Článek

Do sezóny vstoupil s trenérem Tomášem Krupou, ale po Australian Open se rozešli a koncem února angažoval svého kouče z juniorských let Jaroslava Machovského. Od Indian Wells zapojil fyzioterapeuta Radima Poláka. A nově skončil po devítileté spolupráci s kondičním Jožkem Ivankem a nahradil ho Jaroslavem Blažkem, který předtím pracoval dva roky se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

"Hlavní je impulz, čerstvý vzdoušek. Dělají se nové věci a věřím, že jsou správné a půjde to nahoru," řekl dvaadvacetiletý Veselý po čtvrteční večerní výhře ve 2. kole v All England Clubu nad svým vrstevníkem a favoritem Dominicem Thiemem.

V juniorech na tom byl lépe Veselý než Rakušan. Hráč z Březnice byl juniorskou světovou jedničkou, ale mezi muži to dotáhl zatím výše Thiem. "Teď ho dva roky doháním já a je inspirací, že to jde. Ale musí se tvrdě makat," řekl Veselý.

Na hře pracuje s novým týmem a výsledky přicházejí. Zatímco za první dva měsíce roku měl bilanci 1:5, nyní je na 13:14 a za poslední dva měsíce 12:6, k čemuž pomohly i výkony na trávě. "Je důležité posunout hru na všech površích, jít krůček po krůčku a nepropadnout teď euforii. Neustrnout a čekat, že to půjde samo," řekl.

Zapracoval na podání

Tenisově pod koučem Machovským hodně zapracoval na servisu. Výsledek - ve dvou zápasech ve Wimbledonu ztratil podání jen jednou. "V poslední době se mi daří chodit víc přes první podání a věřím si v důležitých momentech," pochvaloval si.

A na trávě se i častěji vydává k síti. Při jeho výšce a rozsahu by v útočném tenisu mohl být nebezpečný, ale zatím to není jeho šálek kávy. "Když se ukážu na síti, není jednoduché mě prohodit. Ale k tomu musíte umět i voleje, aby ze mě měli soupeři respekt, ale pořád je to činnost, v níž mám největší rezervy," řekl Veselý.

S fyzioterapeutem Polákem pracuje hodně na zpevňování břicha a tlačí těžiště dolů. K tomu se snaží posunout tělo dopředu. "Abych využil při úderech energie své výšky," řekl skoro dvoumetrový hráč. Ví, že mu chvilku bude trvat, než si tělo zvykne. "Když propadnu panice, od míče se stále trošku odkláním, snažím se tomu pomoct tělem a pak se zvedám. Jsem vysoký, je pro mě těžké dostat se pod balón," řekl.

Čerstvě ukončil spolupráci se slovenským kondičním trenérem Ivankem. "Už chyběla jiskra a potřebovali jsme se od sebe odstřihnout," vysvětlil, proč je tři týdny s Blažkem. "Těžko hodnotit pokroky, ale děláme věci navíc. Každé ráno vstáváme dřív a už makáme. Je dost zkušený, aby mě dokázal posunout," řekl Veselý, jemuž z minulého týmu zůstal vlastně jen sportovní psycholog Michal Šafář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články