Hlavní obsah

Prokletý déšť! Jak si krátí hráčky ve Wimbledonu čekání na zápas?

Londýn

Také páteční program Wimbledonu narušil déšť. Hrát se v pátek v Londýně začalo se zpožděním. Poté stihli postoupit do 3. kola čeští tenisté Tomáš Berdych a Barbora Strýcová, pak se však znovu rozpršelo.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Také páteční program Wimbledonu narušuje déšť.

Článek

Už třetí z pěti dnů 130. ročníku turnaje na trávě je kvůli počasí narušen. Podle plánu se hrálo jen na centrálním dvorci, který má zatahovací střechu. Organizátoři v pátek na sociálních sítích oznámili, že zruší tradiční volný den na zregenerování trávy, protože program londýnského tenisového grandslamu je zpožděn.

Berdych se nejdříve jen rozehrál, ale pak místo zápasu spěchali s Němcem Benjaminem Beckerem do šaten a na kurtech ležely plachty. Po více než dvou hodinách se vrátili a český tenista jasně vyhrál ve třech setech. Hladce vyhrála i Strýcová, která si poradila s Jevgenijí Rodinovou z Ruska.

Pro hráče je čekání a odkládání zápasů nepříjemné, musejí být trpěliví. "Já bych řekla, že jsem. Mě to nerozhází. Tak to prostě má být. Není to příjemné pro nikoho, hlavně pro fanoušky, ale nenaděláme nic," řekla dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová, kterou by měl v pátek večer ještě čekat duel druhého kola s Ruskou Makarovovou.

Pro hráče je ubíjející, že jen posedávají nebo jdou do fitness a nemůžou se ani pořádně najíst, protože nevědí, kdy půjdou na kurt. "Nemůžete se přejíst. A co vybrat? Maso je těžké. Těstoviny máme od rána do večera, pak brambory. Takže si dávám energetické tyčinky, ale taky potřebuju hodně pít. Když piju moc vody, je mi z ní blbě. Dám si džus, ten mě nafoukne. Člověk musí dát na pocity," popsala Strýcová.

Do restauarací nechodí

Kvitové déšť nevadí a pauzy se snaží brát pozitivně. Třeba se v šatně hráčky více skamarádí. "Hodně se tam povídá, většinou o tenise, ale jsou povolená i jiná témata," usmála se česká jednička. "Používám mobil, poslouchám muziku a koukáme v šatně na filmy. Ale je šílené, kolik času tady promrháme," řekla Strýcová.

Přeplněné restauraci se hráčky co nejvíce vyhýbají. "Chodit mezi lidmi, kteří vysávají energii, to nejde," konstatovala Strýcová. Kvitová souhlasila: "Shon okolo je ubíjející. Když jsem šla na kafe do velké restaurace, je tam hrozný šum a hluk, všude lidi, rozptyluje vás to. Nejlepší, co můžete udělat, je ubrat a šetřit energii."

Jen centrální dvorec má střechu, ale za den se na něm stihnout odehrát maximálně čtyři zápasy. Potřetí za sebou se na něj letos dostal sedminásobný vítěz turnaje Roger Federer, který postoupil už do osmifinále, zatímco právě Strýcová stále čeká na 2. kolo. "Oni si to zaslouží. My se tam musíme teprve dopracovat. Ta disproporce je zvláštní, ale Djokovič je Djokovič a já jsem Strýcová," usmála se.

Reklama

Související témata: