Hlavní obsah

S. Williamsová - Kerberová 7:5, 6:3Serena Williamsová po úchvatné bitvě ovládla posedmé Wimbledon, 22. grandslamem dohnala Grafovou

Londýn/Praha
Aktualizováno

Serena Williamsová ovládla sobotní finále ženské dvouhry ve Wimbledonu a po triumfu 7:5 a 6:3 nad Němkou Angelique Kerberovou vybojovala triumf na nejslavnějším turnaji světa již posedmé. Dvaadvacátou grandslamovou trofejí v kariéře navíc dorovnala historické maximum Steffi Grafové.

Foto: Andy Couldridge, Reuters

Serena Williamsová s trofejí pro vítězku Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Williamsová se grandslamového titulu dočkala přesně po roce opět v Londýně. Po loňském triumfu v All England Clubu totiž vypadla na US Open v semifinále, letos ve finále Australian Open podlehla své dnešní soupeřce a poté ve finále French Open prohrála s Garbiňe Muguruzaovou.

Američanka se v počtu grandslamových titulů dotáhla na rekordní bilanci Grafové, která je zároveň poslední Němkou, jež před dvaceti lety Wimbledon vyhrála. Tehdy bylo Kerberové osm let.

"Číslo 22, to je fantastické," řekla Serena při slavnostním ceremoniálu na kurtu poté, co převzala slavnou trofej Venus Rosewater Dish. Už jen dva triumfy ji dělí od rekordu Martiny Navrátilové.

"Bylo velice těžké na dorovnání rekordu nemyslet. Několikrát jsem už byla blizoučko, nestačila jsem ale na skvělé soupeřky, mezi nimi i Angelique. O to je vítězství sladší, když vím, kolik mě to stálo sil," doplnila šťastná Williamsová.

Nejlepší tenistky dle grandslamových titulů ve dvouhře
JménoZeměAOFOWimbl.USCelkem
Margaret Smithová-CourtováAustrálie1153524
Steffi GrafováNěmecko467522
Serena WilliamsováUSA637622
Helen Willsová-MoodyováUSA-48719
Chris EvertováUSA273618
Martina NavrátilováUSA329418
Billie Jean KingováUSA116412

Obě hráčky předváděly na trávě centrálního dvorce All England Clubu skvělý tenis a publikum jejich výměnám často tleskalo ve stoje. Světová jednička získala vyrovnaný první set po úspěšném brejku ve dvanácté hře, druhou rovněž sadu rozhodlo jediné ztracené podání. V následující hře proměnila Williamsové při svém servisu první mečbol.

Williamsová si po triumfu udrží první místo v žebříčku WTA. Kerberová se vrátí na druhé místo světa před Polku Agnieszku Radwaňskou.

Ještě v sobotu čekalo Serenu Williamsovou finále čtyřhry. Se starší sestrou Venus, jíž ve dvouhře překazila v semifinále vyhlídky na rodinný souboj o titul Kerberová, nastoupily proti maďarsko-kazašské dvojici Timea Babosová, Jaroslava Švedovová, kterou zdolaly 6:3 a 6:4 a získaly šestý wimbledonský titul.

Serena se ve čtyřhře ve Wimbledonu s Venus radovala ze zisku trofeje poprvé od roku 2012. Předtím triumfovaly i v letech 2000, 2002, 2008 a 2009, při každém deblovém úspěchu přitom jedna z nich vyhrála i dvouhru. Společně vyhrály všech 14 grandslamových finále, do nichž postoupily.

Čtyřhu ovládli soupeři Čechů v Davis Cupu

Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut ovládli čtyřhru. První nasazený pár, který ve čtvrtfinále Davisova poháru nastoupí v Třinci proti českým tenistům, porazil ve finále krajany Juliena Benneteaua s Edouardem Rogerem-Vasselinem 6:4, 7:6, 6:3.

Sehraná dvojice získala druhý grandslamový titul, poprvé se radovali vloni na US Open. Ve Wimbledonu se představili teprve podruhé, loňská společná premiéra pro ně skončila ve 3. kole.

Wimbledonský triumf vynese oba Francouze, kteří spolu v této sezoně získali čtyři tituly na okruhu ATP, do čela světového žebříčku. Mahut se po měsíci vrátí na místo jedničky, Herbert se poprvé v kariéře posune na druhou příčku.

Čtyřiatřicetiletý Mahut se už v minulosti zapsal do historie All England Clubu i ve dvouhře. V roce 2010 sehrál s Američanem Johnem Isnerem nejdelší zápas všech dob. Na kurtu strávili během tří dnů celkem jedenáct hodin a pět minut. Mahut nakonec v pátém setu prohrál 68:70.

Wimbledon 2016 (tráva, dotace 28,1 miliónu liber)
Finále dvouhry žen:
S. Williamsová (1-USA) - Kerberová (4-Něm.) 7:5, 6:3
Esa: 13-0, dvojchyby: 3-1, využité brejky: 2/6-0/1, vítězné míče: 39-12, nevynucené chyby: 21-9, čas utkání: 1:21 hod.
Finále čtyřhry žen:
S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Babosová, Švedovová (5-Maď./Kaz.) 6:3, 6:4
Finále čtyřhry mužů:
Herbert, Mahut (1-Fr.) - Benneteau, Roger-Vasselin (Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:3
Finále dvouhry juniorek:
Potapovová (4-Rus.) - Jastremská (7-Ukr.) 6:4, 6:3

Reklama