Hlavní obsah

Navrátil našel slabinu: Body chceme přes Pouilleho

Třinec

Lucas Pouille letos třikrát porazil hráče z top 10, probil se do čtvrtfinále Wimbledonu a ve světovém žebříčku se vyšplhal až na hranu druhé desítky. Český kapitán Jaroslav Navrátil přesto vidí ve dvaadvacetiletém tenistovi slabé místo francouzské sestavy, která v pátek rozehraje v Třinci daviscupové čtvrtfinále.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Český daviscupový tým zleva Zdeněk Kolář, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek se chystá na zápasy s Francií.

Článek

Navrátil šéfuje české lavičce od roku 2006, za tu dobu už viděl, jak tlak týmové soutěže semlel jinačí borce. Debutovat v Davis Cupu je psychicky náročné i pro hráče, kteří toho na okruhu ATP mají za sebou mnohem víc než Pouille. A ten má v kolonce DC startů nulu. „Musíme přes něj udělat dva body. Tsonga totiž bude těžko k poražení," tuší Navrátil.

Podobnou situaci zažil už v roce 2009, když si Češi poradili s Francií v Ostravě, ačkoli právě Tsonga předváděl brutální tenis. Cestičku k postupu si ale domácí našli přes debutujícího a rozklepaného Gillese Simona, jenž po školení od Radka Štěpánka v rozhodujícím zápase vypadal, že se nervově zhroutí.

„Daviscupová atmosféra je jiná, rozdíly se stírají, ostřílenější hráči mají navrch," opakuje Navrátil starou daviscupovou mantru. Když v rozhodujícím duelu v prvním kole v Německu nastupoval Lukáš Rosol proti supertalentu Zverevovi, rozhodly právě zkušenosti ve prospěch třicetiletého Čecha.

K repríze čtvrtfinále Wimbledonu nedojde

Zatímco hostitelé jsou nyní oslabeni o wimbledonského semifinalistu Tomáše Berdycha, Francii chybějí Richard Gasquet a Gael Monfils, kteří se v roce 2014 podíleli na semifinálové výhře 4:1 nad Českem v pařížském areálu Roland Garros.

„Pouille je dobrý jako příslib do budoucna. Ale pokud chceme uspět, musíme ho porazit. Davis Cup je nevypočitatelný," tvrdí Navrátil, který věří svým „koním", i když jsou v žebříčku o 29 (Veselý), 57 (Rosol), 90 (Pavlásek), či 97 míst (Štěpánek) níž než nejnovější francouzský objev.

Pouille dosáhl ve Wimbledonu životního úspěchu, ve čtvrtfinále ale jasně nestačil na Tomáše Berdycha. K repríze duelu po ani ne dvou týdnech ale nedojde, Berdych v české nominaci pro třinecký daviscupový duel chybí.

Reklama

Související témata: