Hlavní obsah

Z Rosola je v Davis Cupu rváč i tahoun

Marek BurkertSport.czPrávo

Za týden mu bude jednatřicet a letitou poučku o tom, že čeští tenisté dozrávají později, naplňuje Lukáš Rosol beze zbytku. Alespoň v Davis Cupu. V tomto ročníku se stal oporou a čtvrtfinálový duel s Francií v Třinci to jen potvrdil.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lukáš Rosol se raduje z vítězství nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou ve čtvrtfinále Davisova poháru.

Článek

Žebříčkově už zažil lepší časy, v září 2014 byl 26. na světě, nyní figuruje na konci osmé desítky. V grandslamech je sice jeho maximem stále třetí kolo, ale dokáže už hrát víc konzistentně, trápit favority.

V Paříži pět setů vzdoroval úřadujícímu šampiónovi Wawrinkovi, ve Wimbledonu vedl 2:0 na sety nad pozdějším přemožitelem světové jedničky Djokoviče Američanem Querreym, který se dostal mezi nejlepších osm.

„Je pěkné, že v mém věku ty pětiseťáky fyzicky zvládnu, ale taky bych jich mohl vyhrát trochu víc," řekl Rosol. Právě v Třinci se mu to povedlo proti tenistovi z Top 10 Tsongovi. Před dvěma lety v semifinále na pařížské antuce dostal od stejného hráče třísetový výprask.

I s Tsongou se dá hrát

„Měl jsem s ním negativní bilanci, ale v posledním vzájemném utkání (loni ve Vídni vyhrál český tenista 2:1 na sety – pozn. red.) jsem získal pocit, že se s ním dá hrát," prohlásil Rosol, který si na každého soupeře vede „složku", kterou doplňuje o čerstvé zápisky. U Tsongy mu bylo jasné, že se musí tlačit co nejvíc do jeho bekhendu. „A riskovat, to je moje hra."

Výhra nad desátým hráčem světa byla už osmnáctou dvouhrou, kterou Rosol v Davis Cupu odehrál – bilanci má 10:8. Začal před pěti lety v baráži v Rumunsku za rozhodnutého stavu a v týmové soutěži zažil vrcholy (dva vyhrané singly ve čtvrtfinále s Kazachstánem 2013) i pády, k nimž patří loňská porážka v prvním kole s Australanem Kokkinakisem, jemuž v Ostravě podlehl 2:3.

„Tehdy jsem měl vyhrát 3:0 na sety. Věděl jsem, že jejich dvojku bych měl porazit. Je to moje chyba," kritizoval se Rosol, který si teď s úspěchem vyšlápl na francouzskou jedničku. Během pěti let v Davis Cupu získal rodák z Brna zkušenosti, jaké zatím chybějí Jiřímu Veselému, aby prodal svůj talent.

Teď je oporou

Alexander Zverev sice může být příští světovou jedničkou, ale když jdete v osmnácti letech jako daviscupový debutant na kurt za stavu 2:2 a týmu hrozí pád do baráže, dokáže to zamávat i silnými náturami. „Ten zápas už je minulostí," vracel se Rosol k rozhodujícímu utkání prvního kola, kdy rozplakal německého teenagera ruského původu. „Pro kapitána to byl ale signál, že teď už zvládnu i těžké zápasy."

Fanoušci mu často vyčítají kolísavé výkony, vývojem prošel i tenistův vztah s Jaroslavem Navrátilem. Teď už ale daviscupový kapitán ví, že na Rosola je spoleh.

„Lukáš ukázal obrovský vzestup. Je to tahoun, má zkušenosti z turnajů i z Davis Cupu, kde se mu ze začátku zápasy nevydařily. Nebylo to ale o tom, že neumí tenis. Prostě neměl nahrané zápasy. Davis Cup je něco jiného než turnaje. Musí si tím projít každý. Nejdřív za rozhodnutého stavu, pak jako dvojka, později jako jednička. Lukášovi bude jednatřicet, nevíme, jak bude hrát dlouho. Ale oporou určitě je a doufám, že ještě zůstane," chválil Navrátil.

Reklama