Hlavní obsah

Borg popírá, že by byl na mizině

STOCKHOLM

Legendární švédský tenista Björn Borg kategoricky popřel, že by chtěl své nejcennější trofeje z pěti vítězných finále ve Wimbledonu a dvě rakety prodat kvůli tomu, že potřebuje peníze. "Mé obchody nikdy nešly tak dobře jako nyní," řekl Borg telefonicky stockholmskému deníku Expressen z Dubaje, kde je na dovolené.

Článek

Když bylo na sklonku minulého týdne zveřejněno, že bývalý šampión 21. června nabídne své cennosti při aukci v Anglii, spustila se vlna spekulací o tom, že zoufale potřebuje peníze. Poháry a rakety by mu přitom mohly vynést něco mezi 10 a 15 milióny Kč. Důvodem spekulací je fakt, že Borg se stále nevypořádal s některými věřiteli, kteří mu půjčili na jeho neúspěšné podnikání v 80. letech. Žaloba na zhruba 33 miliónů Kč mu dosud hrozí.

Aukční firma Bonhams přitom při zdůvodnění prodeje rovněž citovala údajná Borgova slova: "Musím pro budoucnost zabezpečit své nejbližší."

"Je směšné, že něčemu podobnému lidé věří, když otvírám jeden obchod za druhým," uvedl k tomu Borg. Na otázku, proč tedy trofeje prodává, odpověděl: "Vyhrál jsem toho hodně a cen mám spoustu. Ve všem nemohu mít pořádek a myslím, že tyto ceny by mohl chtít i někdo jiný." Co s utrženými penězi udělá, prý zatím neví.

Značka Borg jednou z nejcennějších

Jaké je ve skutečnosti Borgovo jmění, se lze jen dohadovat. Údaje evidované daňovými úřady ve Švédsku, kde je trvale hlášen, svědčí spíš o "skromnosti" než o velkému majetku. Zdaňovaný příjem z podnikání činí asi 2,7 miliónu Kč. Podle listu Expressen ovšem Borg bydlí ve vile za nejméně 13 miliónů Kč. Nicméně největší části jeho příjmů se zřejmě evidenci daňových úřadů v zemi záhadně vyhýbají.

Obchodní značka módních výrobků Björn Borg prožívá v Evropě konjunkturu a nejvíce kupců nachází právě ve Švédsku a také v Nizozemsku. Borg je placen za poskytování svého jména a právo na jeho užívání má firma World Wide Brand Management (WBM), která platí procenta z obratu "borgovského" zboží další společnosti Fabulous Licensing, v jejímž vedení jsou oba rodiče bývalé tenisové hvězdy. Kam řetězec pokračuje, lze už jen hádat.

Podle některých severských odborníků na marketing je jméno legendárního i kontroverzního hráče, který byl vyhlášen nejlepším švédským sportovcem uplynulého století, na mezinárodním trhu jednou z nejcennějších obchodních značek vůbec.

Borg vyhrál jako první tenista v historii Wimbledon pětkrát za sebou, a to v letech 1976-1980.

Reklama