Hlavní obsah

Idiote, řval nervák Murray. Zbytečné výlevy vzteku ho přišly draho, ani Lendl nepomohl

New York

Zdálo se, že světová tenisová dvojka Andy Murray nezadržitelně míří do semifinále US Open. Jenže déšť, zatahování střechy na stadiónu Arthura Ashe a hlavně nezvládnuté emoce ze strany britského favorita nakonec otočily vývoj čtvrtfinále ve prospěch Japonce Keie Nišikoriho.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Rozčilený Andy Murray ve čtvrtfinále US Open.

Článek

„Andy Murray vedl válku s celým světem," shrnul trefně počínání tentokrát velmi labilního Skota list Daily Mail.

S Nišikorim měl před zápasem skvělou bilanci 7:1. Když ho Murray smetl v úvodní čtvrtfinálové sadě 6:1 a ve druhé mu prolomil servis, vypadalo to, že zopakuje osmifinálovou demolici Bulhara Dimitrova.

Nad centrálním kurtem ale začalo lehce pršet, následovala pauza, zatahování střechy a v nových podmínkách Japonec chytře měnil hru. Častěji nabíhal na síť a soupeři komplikoval život do poslední chvíle dobře skrytými kraťasy.

Murray druhý set prohrál, třetí ale urval pro sebe. Klíčový moment pak zřejmě přišel na úvod čtvrtého dějství. Za stavu 1:1 měl Brit brejkbol, jenže dobře rozehranou výměnu mu náhle přerušil hluk z ampliónu a rozhodčí ji k Murrayho nepříčetnosti nechala opakovat.

Game vyhrál Japonec, Murray vzteky mlátil raketou o síť a horkokrevně diskutoval se sudí Marijou Cicakovou i turnajovým arbitrem Waynem McEwenem. „Zastavili výměnu a já chtěl jen vědět proč. Jestli mě to ovlivnilo? Určitě," vysvětloval.

Zdánlivě banální příhoda měla dalekosáhlé následky. Zcela rozhozený Brit totiž poté prohrál sedm her v řadě. Uklidnit ho dlouho nedokázala ani proslulá kamenná tvář kouče Ivana Lendla.

V páté sadě dvakrát stáhl náskok brejku soupeře, ale ani v rozhodujícím dějství nevykazoval klid hodný grandslamového šampióna. „Idiote," zařval nejspíš směrem k sobě samému poté, co dvojchybou nabídl soupeři další šanci.

Část fanoušků si pak definitivně rozházel, když souboj s dotěrným motýlem ukončil úderem raketou. Mezi milovníky přírody se na sociálních sítích bleskově rozběhla debata, zda nebohé a krásné stvoření zabil nebo jen vyděsil.

Každopádně pátou sadu prohrál 5:7 a s US Open se loučí už ve čtvrtfinále. „Ale nemůžu říct, že jsem zklamaný. Samozřejmě bych strašně rád vyhrál, ale dnes se to prostě nepovedlo," hodnotil střízlivě své vyřazení s tím, že léto považuje vzhledem k triumfu ve Wimbledonu a na olympiádě za vydařené.

Reklama

Související témata: