Hlavní obsah

Borga přepadla nostalgie, wimbledonské trofeje neprodá

LONDÝN

Nostalgie po slavných časech nakonec zvítězila nad touhou po penězích. Někdejší tenisová legenda Björn Borg odvolala svůj záměr prodat pět trofejí, které jako hráč získal během kariéry coby vítěz slavného Wimbledonu. Pět pohárů z let 1976 až 1980 měl Borg původně nabídnout v aukci 21. června v londýnské síni Bonhams.

Foto: www.ur.se

Björn Borg v dobách největší slávy

Článek

"Po pečlivém zvážení jsem se rozhodl, že mé trofeje a rakety z Wimbledonu nikdy neprodám," prohlásil nyní Borg. Kromě trofejí chtěl původně nabídnout i dvě proslulé dřevěné rakety, s jednou z nich hrál ve finále Wimbledonu 1980 s Johnem McEnroem. Podle odhadů mohl Borg za cenné relikvie dostat přes 250 tisíc liber (zhruba 11 miliónů korun).

"Tyhle trofeje pro mne znamenají víc, než jen připomínku vítězství. Zvýrazňují jakési pouto mezi mnou a ostatními hráči a lidmi, rodinou, přáteli a fanoušky, které vznikalo dlouhé roky," vysvětlil Borg, proč se nakonec rozhodl své nejslavnější trofeje neprodat.

Zájem měl Agassi

Zájem o ně měl například jiný slavný tenista, Andre Agassi. Ten je chtěl získat společně se svými společníky a poté je hodlal věnovat muzeu. Vysvětloval to tím, že takové trofeje je třeba si zasloužit, a ne aby si je mohl kdokoli koupit a chlubil se jimi v obýváku.

Björn Borg je dodnes jednou z největších legend historie tenisu a ve své době byl jednou z prvních opravdu globálních sportovních celebrit. Během kariéry vyhrál 11 grandslamových titulů, z toho pětkrát v řadě slavný Wimbledon. Dnes padesátiletý Borg přitom už v 26 letech ukončil kariéru, protože nenacházel další motivaci. Dnes trénuje ve Stockholmu mladé tenisty.

Během slavného hráčského období si podle odhadů vydělal kolem 40 miliónů liber, jenže takřka celé jeho jmění padlo za oběť neuváženému rozhazování, špatným obchodním pokusům, a dvěma rozvodům. Po krachu jeho designérské firmy musel dokonce kvůli dluhům prodat i vlastní dům.

Reklama