Hlavní obsah

Tenisté budou hrát Davis cup v Maroku bez Štěpánka

Bez české jedničky Radka Štěpánka nastoupí tenisté k utkání druhého kola první Evropsko-africké skupiny Davisova poháru v Maroku. Cyril Suk, ke kterému má Štěpánek jako ke kapitánovi výhrady, oznámil, že v nominaci jsou Tomáš Berdych, Tomáš Zíb a nováčci Robin Vik a Lukáš Dlouhý. Hrát se bude na antuce v Udždě 7. až 9. dubna a vítěz postoupí do zářijové baráže o Světovou skupinu.

Článek

Šestnáctý hráč světa Štěpánek loni Davisův pohár vynechal, soustředil se na vlastní kariéru, ale také se nepohodl se Sukem. Tenisový svaz jednal o jeho návratu, ale nedohodli se právě ohledně osoby kapitána.

"Reprezentace mi nikdy nebyla lhostejná a byl jsem vždy připraven o její podobě s odpovědnými lidmi jednat. Avšak vzhledem k tomu, že obsazení funkce kapitána týmu nedoznalo změn, nezměnil se ani můj postoj v otázce reprezentace," napsal Štěpánek ve svém vyjádření před dnešním zápasem osmifinále na turnaji série Masters v Miami s Davidem Nalbandianem.

Štěpánek o své účasti v týmu jednal s Tomášem Peterou, jedním z majitelů Česká sportovní, která má od svazu marketingová práva na Davisův pohár a Fed Cup. "O průběhu jednání byl také informován pan prezident Ivo Kaderka, který však mé konkrétní přání na téma Davis Cup zamítnul," uvedl sedmadvacetiletý Štěpánek. Dodal, že více se k této záležitosti nechce vyjadřovat a chce plně se věnovat tenisu.

Petera z Miami vzkázal, že se při jednání se Štěpánkem snažil o dohodu, která by přinesla řešení, díky kterému by český tým nastoupil v nejsilnější možné sestavě. "Tedy i s Radkem Štěpánkem. Snažili jsme se vyhovět všem jeho požadavkům, ale před utkáním v Maroku se to ještě nepodařilo. Radek mě ujistil, že jeho zájem reprezentovat platí a věřím, že v klíčovém barážovém utkání nastoupí," řekl Petera, který rovněž vede fedcupovou reprezentaci.

"Já jsem se toho neúčastnil. Znám jen výsledek, že Radek nehraje a víc se k tomu nemohu vyjádřit," řekl k problému Suk, který kvůli zraněné patě postrádá i dlouholetou oporu Jiřího Nováka.

Mladý výběr

Dvacetiletý Berdych, nejmladší český hráč, který nastoupil v českém daviscupovém týmu, se blýskl loni v baráži proti Německu. V Liberci vyhrál obě dvouhry, ale Češi přesto poprvé v historii vypadli ze Světové skupiny po prohře 2:3. Momentálně 70. hráč světa Vik měl být členem týmu už proti Německu, ale z nominace nakonec vypadl.

Kapitán Suk je v současnosti na turnaji v Miami, kde hraje čtyřhru. "Tým jsem sestavil podle výsledků, žebříčku, aktuální formy, povrchu i soupeře. Máme ho nejsilnější, jak to jde," uvedl Suk. "Hráči jsou profesionálové, na zápas se připraví a pojedeme tam samozřejmě vyhrát a postoupit do dalších bojů," řekl už koncem září po losování.

Z daviscupového pohledu je český tým takřka bez zkušeností. Berdych byl v týmu pětkrát a má bilanci pěti výher a dvou porážek. Zíb v soutěži ze tří dvouher a jedné čtyřhry nevytěžil ani jedno vítězství. Vik a Dlouhý jsou daviscupovými nováčky. "Je to výběr mladých hráčů, s kterými se bude počítat do budoucna," řekl Suk.

Nominace marockého kapitána Karima Alamiho by se měla opírat Younese El Aynaouiho. Před třemi lety třináctý hráč světa je momentálně 189. v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. Kvarteto asi doplní Múnír El Aarej (495.), Mehdi Tahiri (587.) a Mehdi Ziadi (693.).

V Africe odehráli tehdejší českoslovenští tenisté daviscupový zápas pouze v roce 1971 a Egypt v Káhiře porazili bez problémů 4:1. Do Jihoafrické republiky v roce 1969 z politických důvodů nejeli.

Reklama

Související témata: