Hlavní obsah

Kvitovou těší, že v sobě má stále vítěznou jiskru. Pomohlo jí Rio

Wu-chan

Od prvního utkání ve Wu-chanu cítila tenistka Petra Kvitová, že má turnaj ve vlastních rukou. A zdání českou hvězdu neklamalo. Svými výkony dala vzpomenout na dva grandslamové wimbledonské triumfy, prošla pavoukem neporažená a po suverénní výhře ve finále nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou získala první titul v sezóně a osmnáctý v kariéře.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Petra Kvitová po finále s Dominikou Cibulkovou.

Článek
Fotogalerie

"Celý týden byl neskutečný," řekla šestadvacetiletá Kvitová v telefonickém rozhovoru s ČTK po hladkém finálovém vítězství 6:1, 6:1. "Jsem ráda, že jsem se přesvědčila, že tam ta hra je, a za ten výsledek taky," doplnila.

Turnajový vavřín získala po více než roce a v první reakci napsala: "Konečně." Poté dodala, že se na triumf vždy vyplatí čekat. "Neřekla bych, že mi spadl kámen ze srdce. Je to úspěch a mám radost, ale sezona od začátku nebyla nejlepší a jsem ráda, že se to v konci povedlo, jaké hráčky jsem porazila a jak jsem hrála," řekla.

Právě proto, že se jí letos v první části roku nedařilo, rozešla se s koučem Davidem Kotyzou i s přítelem a trápila se, tak si titulu víc váží. "Prošla jsem si ne úplně lehkými situacemi a zjištění, že je důležité zůstat pozitivní a neházet flintu do žita, je cenné. Tenhle turnaj mi ukázal, že to ve mně pořád je, a to je nejdůležitější," řekla.

Hned po finále odletěla do Pekingu

Hned večer po finále zamířila s kondičním trenérem Davidem Vydrou na letiště a vydala se na další turnaj do Pekingu. "Pořád jsem měla a mám motivaci něco dokázat a tímhle turnajem to neskončí. Doufám, že na to navážu," přála si Kvitová.

Ve Wu-chanu se od prvního kola cítila dobře. "Tušila jsem, že to vypadá dobře. Celý turnaj jsem měla ve svých rukou. Zlomový zápas byl s Angie, to bylo hodně vybojovaný," poukázala na výhru nad světovou jedničkou Angelique Kerberovou z Německa. "Od té doby mi přišlo, že jsem získala větší sebedůvěru, a i když jsem se necítila fyzicky úplně nejlíp, tak jsem do toho chodila a moje hra platila," uvedla Kvitová.

A herně opravdu vypadala skvěle. Ke své tradičně agresivní hře, kterou tlačila soupeřky do úzkých a třeba běhavé hráčky, jakými jsou Cibulková či Simona Halepová z Rumunska, se občas jen ohlédly po vítězných ranách, přidala i dobrý pohyb a servis. "Podobně jsme se cítila v poslední době asi trochu v Riu a v New Havenu, ale to asi nebylo až takhle. Jinak asi loni při titulu v New Havenu, tam to taky takhle klapalo," řekla.

V Riu získala znovu víru ve vlastní tenis

Za titul ve Wu-chanu tak trochu děkuje i zisku bronzové olympijské medaile. V Riu de Janeiro získala znovu víru ve vlastní tenis. "Když se na to teď zpětně koukám, tak myslím, že jo. Všechno začalo v Riu, od té doby hraju uvolněněji a víc si tenis užívám. Rio mi dalo moc. A nejen tenisově, ale vším," uvažovala Kvitová. "Medaile mě uklidnila vnitřně, dalo mi to moc, získala jsem sebevědomí a všechno, co potřebuju."

Po šesti vyhraných zápasech ve Wu-chanu, a především po bitvě s Kerberovou, se cítí fyzicky celkem unavená. "Momentálně to na mě padlo, ale to je tak vždycky, když nemusím být mobilizovaná," řekla Kvitová. Nejhůř se cítila den po výhře nad Kerberovou. "To jsem byla proti Kontaové hodně rozbitá a ještě když jsem hrála se Simonou, tak jsem cítila na těle každý sval. Ale vždy v rozcvičce jsem cítila adrenalin a bylo to lepší. A každý další zápas mě vyburcoval a zvládla jsem to," řekla.

Výhrou se výrazně přiblížila k šanci bojovat o šestou účast na Turnaji mistryň v řadě. Do Singapuru pojede osmička nejlepších a Kvitová je nyní dvanáctá v hodnocení sezony. "Ta šance je nad rámec očekávání. Zatím nad tím nepřemýšlím, ale vím, že tam je a není to nemožné," uvedla vítězka Turnaje mistryň z roku 2011. "Budu se snažit pokračovat ve hře, kterou jsem tady hrála. Ale nechci se dávat pod tlak Singapurem. Jsem ráda za to, jak se teď cítím," doplnila tenistka.

Reklama