Hlavní obsah

Vaidišová povede tenistky ve Fed Cupu proti Thajsku

V čele s třináctou hráčkou světa Nicole Vaidišovou nastoupí české tenistky k utkání Světové skupiny II Fed Cupu proti Thajsku. Kapitán Tomáš Petera v pátek novinářům oznámil, že v nominaci pro zápas v Bangkoku 22. a 23. dubna jsou dále Klára Koukalová, Iveta Benešová a Barbora Strýcová. Vítězky postoupí do červencové baráže o účast mezi elitní osmičku soutěže.

Článek

"Věřím, že v Thajsku vyhrajeme," uvedl Petera po dnešním návratu ze Spojených států, kde se s hráčkami sešel a sledoval je na turnajích WTA v Indian Wells a v Miami. Realizační tým doplní dvojice trenérů David Kotyza s Jiřím Fenclem a fyzioterapeut Martin Janoušek.

Na rozdíl od daviscupového týmu nemusel Petera řešit žádný spor ohledně účasti tenistek. "Měl jsem k dispozici všechny hráčky," uvedl Petera. Za neúčastí Lucie Šafářové a Květy Peschkeové je jeho rozhodnutí.

"Důvodem není jejich výkonnost nebo že by nechtěly nastoupit. Květu chci nechat trénovat po dvou zraněních ze začátku roku a Lucku čeká krátce po Fed Cupu obhajoba titulu v Estorilu na antuce, zatímco v Thajsku se hraje na betonu," vysvětlil Petera.

Postoupí české tenistky do baráže o elitní skupinu?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Prim v českém výběru hraje vítězka pěti turnajů WTA Vaidišová, která při fedcupovém utkání oslaví sedmnácté narozeniny. Namožené rameno, kvůli kterému vynechala poslední dva turnaje, je prý v pořádku. "Nebylo to vážné zranění, ale s Alešem (otcem a trenérem Kodatem) zvolili delší pauzu jako bezpečnostní. Nechtěli nic riskovat," řekl Petera, který viděl Vaidišovou normálně trénovat.

"Vše je v pořádku a věřím, že bude připravená," uvedl kapitán. Osmifinalistka Australian Open bude před Fed Cupem hrát turnaje v Amelia Island a v Charlestonu.

Na kurt by se v Thajsku podle představ kapitána měly dostat všechny čtyři hráčky. Vaidišová je jedničkou, Benešová by měla zvládnout sobotní dvouhru a nedělní čtyřhru ve dvojici se Strýcovou, s kterou letos hraje na turnajích. Na druhou nedělní dvouhru by měla být připravena Koukalová. "To by byl příklad ideálního modelu," řekl Petera.

Do Thajska výprava odletí později, než bývá zvykem. Většinou se týmy přesouvají do dějiště v neděli nebo v pondělí, ale Češky se sejdou v Bangkoku až v úterý večer. "Volil jsem to záměrně, protože klimatické podmínky budou náročné," uvedl Petera k očekávanému šestatřicetistupňovému horku a vysoké vlhkosti vzduchu. "Nebude se tam dát moc trénovat, takže to zkusím přizpůsobit turnajovému režimu, na který jsou holky zvyklé. Přiletět dva tři dny před zápasem," řekl Petera.

Thajskou jedničkou je Tamarine Tanasugarnová. Před čtyřmi lety devatenáctá hráčka světa je ovšem dnes až 152. v žebříčku WTA. Doplnit v týmu by ji mohly Suchanan Viratprasertová (190. v pořadí WTA), Napaporn Tongsaleeová (254.) a Montinee Tangphongová (279.).

Reklama