Hlavní obsah

Korda: O funkci daviscupového kapitána jsem neusiloval

PRAHA

Bývalý tenista Petr Korda popřel, že by usiloval o funkci kapitána české daviscupové reprezentace. Zároveň se ohradil proti tvrzení, že by kvůli svému někdejšímu pozitivnímu dopingovému nálezu nebyl na tomto postu dobrým příkladem pro mládež. To ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl Tomáš Chrenek, šéf Třineckých železáren, které jsou sponzorem tenisového svazu (ČTS).

Foto: archiv

Petr Korda

Článek

"Vyjádření o dopadech mého jmenování na ekonomický chod ČTS a případné ztráty sponzorů považuji za nemístný tlak a poškozování svého jména," uvedl Korda v otevřeném dopise dnes zaslaném prezidentovi tenisového svazu Ivu Kaderkovi, jehož text poskytl ČTK.

Bývalý vítěz Australian Open poukazuje na to, že zmíněná dopingová aféra sponzorům ani funkcionářům posledních osm let nevadila. "Jinak bych nemohl být zván na turnaje například v Prostějově, tedy do klubu podporovaného právě hlavním sponzorem ČTS," prohlásil Korda.

Obhajuje se Wilanderem

Nelíbí se mu tvrzení, že by jako kapitán byl špatným příkladem pro mládež. "To je pro mě osobně velmi zneklidňující a diskutabilní," napsal Korda. Za příklad uvedl někdejší světovou jedničku Švéda Matse Wilandera, který dostal v roce 1997 spolu s Karlem Nováčkem tříměsíční zákaz činnosti za pozitivní dopingový test na kokain z French Open 1995.

"Mats je dnes váženým a uznávaným kapitánem švédské reprezentace. Mám proto pocit, že kampaň vedená proti mé osobě je nekorektní a neoprávněná," tvrdí Korda, který si odpykal roční trest za pozitivní test na anabolický steroid androlon ve Wimbledonu 1998. O rok později pak ukončil kariéru.

Doma je vláčen a očerňován

Stěžuje si na rozdílný přístup funkcionářů doma a ve světě. "Zatímco v zahraničí všichni oceňují a uznávají mé tenisové výsledky, jsem zván na grandslamové turnaje a dostávám pozvánky na exhibice a veteránské turnaje, v zemi, které jsem přinesl poslední mužský Grand Slam a úspěšně ji reprezentoval v mnoha daviscupových utkáních, je mé jméno neustále vláčeno a očerňováno," uvedl Korda, jenž se ve čtvrtek sešel s Kaderkou na krátké schůzce, která však jejich neshody neukončila.

Osmatřicetiletý bývalý hráč odmítl spojování svého jména s neúčastí Radka Štěpánka v daviscupovém týmu. Štěpánkovi z pozice rádce pomohl do světové dvacítky a tvrdí, že jeho "poradenství" má jasné mantinely. "Těmi nejdůležitějšími jsou: nezasahuji hráči do soukromého života ani do věcí spojených s reprezentací," tvrdí Korda. "Rezolutně proto popírám, že bych Radkovi rozmlouval účast na akcích typu Davis Cupu či olympiádě. Je to jen a jen hráčovo rozhodnutí," dodal Korda.

O kapitánství neusiloval

Rovněž tvrdí, že Štěpánek nepodmiňoval svou účast v reprezentaci tím, že Cyrila Suka nahradí na místě kapitána právě on. "Po rozhovorech s Radkem jsem přesvědčen, že k ničemu podobnému rozhodně nedošlo. Nikdy jsem před nabídkou vést český DC tým nestál, a proto při nejlepší vůli nedokážu odhadnout, jak bych na takovou nabídku reagoval. Proto jsem byl velmi překvapen vyjádřeními některých 'zasvěcených' lidí, že o ni velmi usiluji. I tyto zprávy musím rezolutně popřít a vyvrátit," uvedl Korda.

Kaderku v dopise vyzývá, aby "tuto štvavou kampaň společně ukončili". "Vy budete mít dostatek klidu soustředit se na důležitá utkání, která český DC tým hraje v Maroku. Jen doufám, že kauza Korda neměla zakrýt současnou situaci mužského tenisu po historickém sestupu ze Světové skupiny," uvedl Korda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články