Hlavní obsah

Federer obhájil v duelu s Ljubičičem titul v Miami

MIAMI

Švýcarský tenista Roger Federer obhájil titul na turnaji v Miami. První hráč světového žebříčku, jenž triumfoval i před dvěma týdny v Indian Wells, porazil v nedělním dramatickém a vyrovnaném finále Ivana Ljubičiče z Chorvatska ve třech zkrácených hrách a připsal si desátý triumf na podniku série Masters v kariéře.

Článek

Navíc se stal prvním tenistou v historii, který dokázal vyhrát v Indian Wells i v Miami ve dvou sezónách po sobě. "Vyhrát oba tyto turnaje zároveň je neuvěřitelné. Nevěřil jsem, že se mi to znovu povede," řekl Federer.

Čtyřiadvacetiletý sedminásobný grandslamový šampion porazil Ljubičiče i ve čtvrtém vzájemném finálovém duelu, kapitán chorvatských vítězů Davisova poháru nenašel na soupeře recept ani v sedmém utkání za sebou, přestože dnes při svém prvním podání ztratil jen dvanáct fiftýnů. V bilanci vzájemných zápasů si Švýcar polepšil na 10:3.

Každý tiebreak prohrával

Tři tie-breaky v zápase musel Federer sehrát poprvé v kariéře. Ve všech zkrácených hrách prohrával, pokaždé ale skóre otočil a zvítězil 7:5, 7:4 a 8:6. Těsný byl i poměr získaných bodů - 124:121 ve prospěch Federera.

"Důležité míčky zahrál lépe," konstatoval Ljubičič. "Byl více uvolněný a sebevědomý než já. Když s ním hrajete tie-break, jen zřídka kdy chybuje," řekl.

Na americké půdě drží Federer neporazitelnost od srpna 2004, svou vítěznou sérii dnes prodloužil na 48 zápasů. V letošní sezoně vyhrál už 28 zápasů, podlehl jen Španělovi Rafaelu Nadalovi v Dubaji. Na turnajích série Masters vyhrál 24 zápasů v řadě a deváté finále po sobě.

Za svůj čtvrtý letošní titul a 37. triumf v kariéře Federer inkasoval 533 350 dolarů z celkové dotace 3,45 miliónu.

MIAMI
Muži, dvouhra - finále:
Roger Federer (1-Švýc.) - Ivan Ljubičič (6-Chorv.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4), 7:6 (8:6).

Reklama

Související témata: