Hlavní obsah

Tenisté odletěli do Maroka vybojovat postup

V roli jasných favoritů odletěli v pondělí čeští tenisté do Maroka k utkání druhého kola první Evropsko-africké skupiny Davisova poháru. I bez české jedničky Radka Štěpánka by nemělo být o výhře čtveřice Tomáš Berdych, Robin Vik, Lukáš Dlouhý a Tomáš Zíb na antuce v Udždě koncem týdne pochyb, vždyť součet jejich pozic ve světovém žebříčku nedosahuje ani z poloviny umístění nejlepšího Maročana.

Článek

Kapitán Cyril Suk dnes na letišti v Ruzyni postupně přivítal jedničku výběru a 26. hráče světa Berdycha, Zíba (76. v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů) i daviscupové novice Vika (70.) a Dlouhého (73.). Nominace kapitána Abdela-Rahima Moundira se měla opírat o Younese El Aynaouiho, ale před třemi lety třináctý hráč světa v týmu chybí. Marocké kvarteto tak tvoří neznámí hráči Mehdi Tahiri (565.), Múnír El Aarej (609.), Mehdi Ziadi (701.) a Talal Ouahabi (798.).

"Zdá se to být jednoznačné, ale tak to být nemusí. V Davis Cupu bych prognózy nerad dělal, protože jsme mnohokrát zažili, že žebříčkově slabší tým může překvapit," řekl kapitán Suk ČTK a deníku Sport před odletem, ale jedním dechem doplnil: "Věřím, že kluci vyhrají."

Při neúčasti El Aynaouiho čeští hráči ani kapitán o marockých tenistech nic nevěděli. "Jméno El Aarej jsem slyšel. Absolutně nevím, jak hrají, ale nechci je soudit," řekl dvacetiletý Berdych. Na mysli totiž měl předloňský zápas baráže v Paraguayi, kde byli soupeři také žebříčkově špatní. "Neztratili jsme ani bod, ale setsakra jsem se tam zapotil. Musím se připravit jako na každý zápas," řekl Berdych.

Berdych by měl být jasnou jedničkou týmu. To si už vyzkoušel loni proti Německu, kdy vyhrál obě dvouhry. O druhém hráči do dvouher a složení čtyřhry se Suk rozhodne do čtvrtečního losu. "Nechci o tom spekulovat sotva jsme se sešli. To se odvine od toho, jak budou kluci hrát, jak se budou na antukovém povrchu cítit," řekl kapitán.

V povrchu problém nevidí

Tenisté se vrátili do republiky minulý týden z Miami, kde hráli turnaj série Masters na betonovém povrchu. Všichni si aspoň jednou, i když v hale, na antuce zahráli a přechod na jiný povrch neviděli jako problém. "Máme na to týden, to je akorát," řekl Berdych. "Nejhorší je přechod z venku do haly, povrch už není takový problém," uvedl Vik.

Nováčky Vika a Dlouhého čeká v Maroku nějaké překvapení. "Určitě na ně něco vymyslíme," mrknul Suk na Berdycha, který musel například jako mladík pronést proslov na zahajovacím banketu v Brně. "Bylo to hodně narychlo a lehký stres jsem z toho měl," vzpomněl si Berdych.

Vik i Dlouhý se na svoji daviscupovou premiéru těšili. "Doufám, že dostanu šanci se ukázat, je to super být v týmu," řekl písecký rodák Dlouhý, který v neděli oslaví třiadvacáté narozeniny. "Udělám vše, abychom v Maroku vyhráli," slíbil Vik, který dorazil na letiště poslední, i když to měl nejblíže, ale zato v saku. "Nevěděl jsem, jak to složit, aby se nezmačkalo. Tak jsem si to vzal na sebe," řekl.

S Marokem má tenisové zkušenosti z týmu pouze zkušený deblista Suk. "Byl jsem tam snad šestkrát. Kluby byly perfektní a nemám žádné špatné zkušenosti," naznačil Suk, že se není čeho obávat. "Maroko bude asi nejexotičtější země, kde jsem byl. Bude třeba si dávat pozor na vodu a hygienu, ale žádný velký problém to určitě nebude," řekl Berdych.

Daviscupovou nominaci provázely dohady kvůli jednání o účasti Štěpánka a následná výměna názorů mezi hráčem, jeho rádcem Petrem Kordou a prezidentem tenisového svazu Ivo Kaderkou. "Dost mě mrzí, že se ty dvě strany nejsou schopny dát dohromady a udělat z toho nějaký závěr," řekl Berdych. "Já se soustředím na sebe. Kdybych se měl starat o jiné, tak by se musel člověk zbláznit," řekl k tomu Vik.

Reklama

Související témata: