Hlavní obsah

Lendl umí zázraky, Murray může být světovou jedničkou už za tři týdny. Co se musí stát?

Co se zdálo ještě před pár měsíci naprosto nemožné, se může stát už za tři týdny realitou. Andy Murray má šanci vystřídat Novaka Djokoviče na pozici světové tenisové jedničky. A nejde jen o pustou teorii! Pokud britskému svěřenci Ivana Lendla vydrží forma, není jeho posun na světový trůn nereálný.

Foto: Aly Song, Reuters

Andy Murray s trofejí pro vítěze turnaje v Šanghaji.

Článek

Murray triumfoval na turnaji Masters v Šanghaji, zatímco chybující obhájce Djokovič překvapivě v semifinále nestačil na Španěla Bautistu.

„Teď mám opravdu šanci stát se jedničkou. Ale uvědomuji si, jak je těžké na tu metu dosáhnout," uvědomoval si Murray po zisku druhého titulu v Číně během října (Peking, Šanghaj).

V žebříčku nyní snížil ztrátu na prvního Srba na 2415 bodů. Jak ji může co nejrychleji vymazat? Tady je možný scénář.

Po týdenní pauze ho čeká turnaj ve Vídni, kde neobhajuje žádné body. Djokovič v Rakousku nestartuje, takže v případě zisku titulu ukrojí Skot ze ztráty dalších 500 bodů.

Na závěrečném turnaji Masters v Paříži by pak potřeboval získat znovu titul a Djokovič by se zároveň nesměl dostat dál než do semifinále. V takovém případě by si Murray připočítal 400 bodů a světová jednička by naopak odečetla 640.

V pondělí 7. listopadu se Djokovičovi odečte 1300 bodů za loňské vítězství na Turnaji mistrů - ještě předtím, než bude mít šanci v Londýně triumf obhájit. Murray bude odečítat jen 200 bodů a v novém žebříčku by rázem našel svoje jméno se ziskem 11 185 bodů na prvním místě s 225bodovým náskokem.

Možná jde pro Murrayho až o příliš optimistickou variantu, ale pravdou je, že od obnovení spolupráce s koučem Ivanem Lendlem před Wimbledonem šly jeho výkony výrazně nahoru a zdá se, že v posledních týdnech forma ještě graduje. Při obou triumfech na turnajích v Číně neztratil ani set! Djokovič naopak s blížícím se koncem sezóny uvadá.

„Ještě nikdy jsem neměl tolik úspěchů jako v posledních měsících a je mi jasné, že bude těžké se na této úrovni udržet. Už ale věřím, že se na první místo můžu dostat, ty poslední měsíce mi to jen potvrdily. Možná už nikdy další šanci být první nedostanu, takže do toho musím dát všechno," hýřil sebevědomím Murray.

Nicméně větší šanci na sesazení Djokoviče cítí na začátku příští sezóny. „Jaro je podle mě nejreálnější, ačkoliv je to možné ještě letos. Novak ale vyhraje do konce roku ještě hodně zápasů, což také očekávám. Příští sezónu tak bude šance asi vyšší," dodal.

Devětadvacetiletý Murray by se mohl stát nejstarší novou světovou jedničkou od dob Johna Newcomba, který se v roce 1974 dostal na první místo ve 30 letech a 11 měsících.

Stane se Andy Murray prvním hráčem žebříčku ATP?
Ano, už letos
11 %
Ano, ale až příští rok
25,2 %
Ne, nikdy
63,8 %
Celkem hlasovalo 3415 čtenářů.

Reklama

Související témata: