Hlavní obsah

Berdychova šance nečekaně stoupá. Nadal už si letos nezahraje

Madrid

Po Rogeru Federerovi ukončila ze zdravotních důvodů předčasně sezónu další bývalá světová tenisová jednička Rafael Nadal. Španěl se potýká už od French Open se zraněným zápěstím. Tím pádem se také zvýšila šance Tomáše Berdycha na účast v závěrečném Turnaji mistrů pro nejlepších osm hráčů sezóny.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych

Článek

„Není žádným tajemstvím, že jsem na olympiádu přijel bez pořádné přípravy a nebyl jsem ani zdravotně úplně fit. Cílem ale bylo vybojovat medaili pro Španělsko. Kvůli urychlené rekonvalescenci nyní trpím bolestmi. Jsem tedy nucen skončit a začít se připravovat až na sezónu 2017," vysvětlil Nadal na své facebookové stránce.

„Mrzí mě, že nemohu hrát turnaj v Basileji, odkud mám skvělé vzpomínky na loňské finále s Rogerem Federerem. Nebudu schopen hrát ani v Paříži. Teď je zkrátka čas na odpočinek a přípravu na další sezónu," dodal 14násobný grandslamový šampión, jenž dnes otevíral svoji tenisovou akademii na Mallorce.

Nadal se pochopitelně nezúčastní ani Turnaje mistrů. V žebříčku pro účast Londýně mu aktuálně patří sedmá příčka. Do elitní osmičky se tak na jeho úkor posune momentálně devátý Berdych.

Jistou účast na závěrečném podniku sezóny mají Novak Djokovič, Andy Murray, Stan Wawrinka, Milos Raonic a Kei Nišikori. Před Berdychem figurují na postupových příčkách Gaël Monfils a Dominic Thiem.

Sezónu tedy třicetiletý Španěl zakončí s bilancí 39 výher a 14 porážek, s tituly z Monte Carla a Barcelony a také se ziskem zlata z olympijského turnaje v čtyřhře.

Reklama