Hlavní obsah

Niculescuová - Kvitová 6:4, 6:0Kvitová na titul v Lucemburku nedosáhla. Rumunka ji ve finále potupila kanárem

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová se druhého letošního titulu na okruhu WTA nedočkala. Světová jedenáctka prohrála ve finále turnaje v Lucemburku s Rumunkou Monicou Niculescuovou 4:6 a 0:6.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Petra Kvitová na titul v Lucemburku nedosáhla.

Článek

Hráčka z Fulneku mohla v Lucemburku přidat druhý letošní a celkově devatenáctý triumf v kariéře, ale nedokázala si poradit se skvělou obranou soupeřky a příliš chybovala. Niculescuová, která je na žebříčku o 40 míst níže, vyhrála třetí turnaj v životě.

Kvitová má s Niculescuovou vyrovnanou bilanci 2:2 na zápasy, přičemž letos už spolu hrály potřetí. Ve Fed Cupu Češka prohrála a ve Stuttgartu zvítězila.

Úvod Kvitové nevyšel. Ztratila první servis a po druhém zkaženém gamu na podání už prohrávala 1:4. Proti skvělému pohybu a čopovaným úderům soupeřky marně hledala zbraň.

Zkoušela i servis-volej a chodit do míčů, ale údery kazila a obranný tenis Rumunky čím dál víc nahlodával její sebevědomí. Zvládla sice dvě dobré hry, snížila na 3:4 a za stavu 3:5 odvrátila dva setboly, ale sadu už nezachránila.

I na začátku druhého setu působila Kvitová po dalších chybách a ztrátě podání frustrovaně. Ve druhém gamu pak vedla při podání Niculescuové 40:0, ale ani jeden brejkbol nevyužila a rychle prohrávala 0:5. Zkoušela odvrátit potupu a měla šanci alespoň zahnat kanára, ale před zraky svých rodičů se jí to nepodařilo.

Kvitová hrála počtvrté v kariéře turnaj z pozice jedničky. Zvítězit dokázala v Linci před pěti lety, v Katovicích v roce 2013 prohrála stejně jako nyní ve finále.

Bronzová medailistka z olympijských her v Riu de Janeiro Kvitová slavila premiérový letošní triumf na začátku října ve Wu-chanu. Rozšířit svoji sbírku ještě může na turnaji Elite Trophy v čínském Ču-chaji.

Kuzněcovová triumfovala v Moskvě

Ruská tenistka Světlana Kuzněcovová vyhrála turnaj v Moskvě a zajistila si účast na Turnaji mistryň. Nasazená jednička smetla ve finále Australanku Darju Gavrilovovou 6:2, 6:1 a vybojovala poslední místo mezi elitní osmičkou na úkor Britky Johanny Kontaové. V Singapuru bude v Bílé skupině jednou ze soupeřek Karolíny Plíškové.

Jednatřicetiletá Kuzněcovová sice přišla hned o svůj první servis, avšak za stavu 0:2 zcela převzala otěže zápasu. O devět let mladší soupeřce, která hrála první finále na okruhu WTA v kariéře, povolila až do konce utkání jediný game a po hodině a čtvrt proměnila díky šestému brejku první mečbol.

"Snažila jsem se nemyslet na to, že hraju finále. I tak jsem měla úspěšný rok. Cítila jsem se unavená, ale před zápasem jsem se dokázala zkoncentrovat a zapomenout na únavu. Letos jsem tu byla nasazenou jedničkou a můj výsledek byl opravdu důležitý," řekla na kurtu obhájkyně titulu.

Světová devítka Kuzněcovová, která k postupu na Masters potřebovala turnaj v Moskvě vyhrát, získala v ruské metropoli letošní druhý titul. Naposledy v lednu triumfovala v Sydney, dohromady má ve dvouhře na kontě 17 vítězství včetně US Open 2004 a French Open 2009. Na Turnaji mistryň bude hrát pošesté, naposledy se na něm ale představila před sedmi lety.

Lucemburk (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Niculescuová (Rum.) - Kvitová (1-ČR) 6:4, 6:0
Čtyřhra - finále:
Bertensová, Larssonová (2-Niz./Švéd.) - Niculescuová, Tigová (Rum.) 4:6, 7:5, 11:9
Moskva (tvrdý povrch):
Muži (dotace 792 645 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Carreňo (6-Šp.) - Bublik (Rus.) 6:4, 2:6, 7:6 (7:1)
Semifinále:
Fognini (It.) - Kohlschreiber (3-Něm.) 6:1, 7:6 (7:2)
Carreňo - Robert (Fr.) 6:3, 7:6 (7:2)
Ženy (dotace 823 888 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kuzněcovová (1-Rus.) - Gavrilovová (Austr.) 6:2, 6:1
Antverpy (tvrdý povrch, dotace 635 645 eur):
Dvouhra - semifinále:
Schwartzman (Arg.) - Goffin (1-Belg.) 7:5, 2:6, 7:5
Gasquet (3-Fr.) - Edmund (Brit.) 3:6, 7:5, 6:2
Stockholm (tvrdý povrch, dotace 635 645 eur):
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (Arg.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:4, 7:5
Sock (6-USA) - A. Zverev (4-Něm.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:4

Reklama

Související témata: