Hlavní obsah

Šafářová s Američankou odvrátily tři mečboly a postupují, Plíšková zná případnou soupeřku pro semifinále

roj, ocSport.cz
Aktualizováno

Česká tenistka Lucie Šafářová postoupila společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou do semifinále čtyřhry Turnaje mistryň. Třetí nasazený pár zdolal maďarsko-kazašské duo Timea Babosová, Jaroslava Švedovová 5:7, 7:6 a 10:2. Ve druhém setu Šafářová s Mattekovou-Sandsovou odvracely tři mečboly. Karolína Plíšková naopak z deblového pavouka vypadla. Společně s Němkou Julií Görgesovou podlehla světovým jedničkám Caroline Garciaové s Kristinou Mladenovicovou z Francie 4:6, 2:6. Francouzky vyzvou v semifinále právě Šafářová s Mattekovou-Sandsovou. Ve dvouhře postupují z Červené skupiny do semifinále Slovenka Dominika Cibulková a Němka Angelique Kerberová, na kterou v případě pátečního vítězství nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou narazí Karolína Plíšková.

Foto: Christopher Levy

Lucie Šafářová (vlevo) a Bethanie Matteková-Sandsová se radují z vítězství.

Článek
Fotogalerie

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou začaly dobře, vedly už 4:2, ale úvodní set k vítězství nedovedly. Za stavu 5:6 si vypracovaly čtyři brejkboly a odvrátily sedm setbolů, ale sadu získaly Babosová se Švedovovou.

Druhé dějství se rozhodovalo až v tie breaku. Ještě předtím, znovu za stavu 5:6, si další dva setboly, které už byly tentokrát i mečboly, vypracovaly soupeřky česko-amerického páru. Set ale nakonec doputoval do tie breaku, v němž Šafářová s Mattekovou-Sandsovou ještě jednou odvracely porážku. Zkrácenou hru ale nakonec získaly pro sebe a následný super tie break už byl jednoznačně v jejich režii.

Francouzky Garciaová s Mladenovicovou byly v duelu s česko-německým párem Plíšková, Görgesová žebříčkově jasnými favoritkami, jenže předchozí dva vzájemné zápasy letos na grandslamových turnajích prohrály.

Plíšková, jež nastoupila s tejpem na pravém rameni, si po středeční porážce od Rusky Kuzněcovové stěžovala na výpadek prvního servisu, s nímž se potýkala i v úvodu čtyřhry. Její parťačka Görgesová však především na síti hrála skvěle a dlouho tak nedovolila favoritkám získat brejk.

Oba páry si držely podání až do koncovky prvního setu, přestože brejkové šance byly na obou stranách. Česko-německý pár dokonce neproměnil ani jeden z deseti brejkbolů v úvodním dějství.

Paradoxně v době, kdy Plíšková stabilizovala své první podání, jako vůbec první ze všech aktérek servis prohrála, což za stavu 5:4 pro Francouzky, které přeci jen působily sehranějším dojmem, znamenalo ztrátu sady.

Tenistka z Loun, jako jediná hrající v Singapuru v singlu i deblu, nezvládla své podání ani na začátku druhé sady. Francouzky znovu získaly brejk a slibný náskok už nepustily. Plíškové navíc v posledním gamu potřetí v utkání prolomily servis.

Cibulková postupuje

Slovenka Dominika Cibulková porazila ve svém posledním utkání Červené skupiny ve dvouhře Rumunku Simonu Halepovou 6:3, 7:6 a jelikož v následném utkání porazila světová jednička Angelique Kerberová Američanku Madison Keysovou 6:3, 6:3, může se  rodačka z Bratislavy radovat z postupu do semifinále.

Halepové po prohře s Cibulkovou letošní sezóna skončila.

"Nazývají mě bojovnicí a není to pro nic za nic," řekla Cibulková po dvouhodinové výhře na dvorci. "Nebylo snadné jít hrát po dvou porážkách, ale věděla jsem, že musím vyhrát ve dvou setech, abych měla šanci, a tu jsem si vybojovala," řekla.

Kerberová měla jistý postup ve chvíli, kdy Cibulková získala proti Halepové první set. Při čtvrté účasti na závěrečném turnaji roku tak světová jednička poprvé bude hrát play off.

Cibulková se v semifinále střetne s vítězkou Bílé skupiny Ruskou Světlanou Kuzněcovovou. Vítězka Červené skupiny Anglelique Kerberová se utká s vítězkou pátečního duelu Karolína Plíšková - Agnieszka Radwaňská.

Turnaj mistryň (tvrdý povrch, dotace 7 miliónů dolarů):
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) - Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) 6:4, 6:2
Matteková-Sandsová, Šafářová (3-USA/ČR) - Babosová, Švedovová (7-Maď./Kaz.) 5:7, 7:6 (8:6), 10:2
Dvouhra - Červená skupina:
Cibulková (7-SR) - Halepová (3-Rum.) 6:3, 7:6 (7:5)
Kerberová (1-Něm.) - Keysová (6-USA) 6:3, 6:3
1.Kerberová3306:13
2.Cibulková3123:41
3.Keysová3122:41
4.Halepová3122:41
Basilej (tvrdý povrch, dotace 2 151 985 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Wawrinka (1-Švýc.) - Young (USA) 7:6 (7:4), 6:7 (3:7), 6:4
Čilič (4-Chorv.) - Carreňo (Šp.) 6:0, 7:6 (7:4)
Del Potro (Arg.) - Goffin (5-Belg.) 7:5, 6:3
Granollers (Šp.) - Sock (8-USA) 6:3, 6:1
Müller (Luc.) - Mayer (Něm.) 6:3, 6:2
M. Zverev (Něm.) - Pella (Arg.) 6:4, 6:2
Vídeň (tvrdý povrch, dotace 2 467 310 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Murray (1-Brit.) - Simon (Fr.) 4:6, 6:2, 6:2
Troicki (Srb.) - Thiem (3-Rak.) 6:2, 7:5
Tsonga (6-Fr.) - Kohlschreiber (Něm.) 7:6 (8:6), 6:2
Ramos (Šp.) - J. Melzer (Rak.) 3:6, 6:4, 6:0
Ferrer (5-Šp.) - Sousa (Portug.) 6:2, 7:6 (7:4)

Reklama