Hlavní obsah

Pod Mount Everestem stojí 'fronta' horolezců

Lenka HlouškováNovinkyDPA

Rekordní počet 150 horolezců čeká na výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest, kde si chtějí připomenout padesátileté výročí dobytí jejího vrcholu. Výstup, alespoň částečný, ale zatím většině zájemců znemožňuje špatné počasí.

Foto: ČTK

Čínští horolezci zdolali 21. května poprvé Mt. Everest za asistence televizních kamer.

Článek

Neobvyklý počet horolezců navíc doplňují stovky šerpů nesoucích náklad. Všichni se shromáždili na jižní straně Everestu, kde čekají na zlepšení počasí. Mezi šťastlivce, jimž se podařilo horu v minulých dnech pokořit, se ve středu brzy ráno zařadila čínská skupina, která navíc do světa poslala poprvé v historii živé filmové záběry z dobytí vrcholu ve výšce 8848 m.

Krátký dokument odvysílala v přímém přenosu čínská státní televize, nechyběla v nich ani vlajka země. O stejný kousek se chtějí Číňané znovu pokusit roce 2008, kdy hlavní město Peking bude hostit letní olympijské hry. "Vítr je silný, extrémně silný. My, první lidé na světě v přímém přenosu, bychom chtěli popřát čínským obyvatelům hodně štěstí," neslo se z vrcholu.

I když se vítr umoudří, nebude pravděpodobně z bezpečnostních důvodů povolen výstup všem patnácti desítkám horolezců. V opačném případě by totiž vznikl nekontrolovatelný chaos.

Tabeiová: Nepál by měl počet expedic redukovat

Vysoká koncentrace lidí navíc značně poškozuje už tak poničenou přírodu. "Nepál by měl počet vystavených povolení na zdolání Everestu radikálně omezit. Nahoru by měly ročně vylézt jen 2 až 3 týmy," řekla agentuře AP Japonka Junko Tabeiová, která se v roce 1975 stala první ženou na vrcholu nejvyšší hory světa.

Horolezecká 'sešlost' připomíná 50. výročí dobytí vrcholu Novozélanďanem Edmundem Hillarym a šerpou Tenzingem Norkejem, které si horolezecký svět připomene 29. května.

Reklama

Související témata: