Hlavní obsah

Šafářová by ráda příští rok přenesla výhry ze čtyřhry do dvouhry

Singapur

Báječný deblový konec sezóny by tenistka Lucie Šafářová ráda v příštím roce přenesla do dvouhry. Čtyřhra pomáhá bývalé světové pětce držet zápasový rytmus, a protože se jim s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou daří, tak zároveň i zvednout náladu.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Američanka Bethanie Matteková-Sandsová odehrává forehandem jeden míček, Lucie Šafářová přihlíží.

Článek
Fotogalerie

Šafářová letos začala sezónu po nemoci a ve dvouhře se propadla v žebříčku z devátého až na 63. místo světového žebříčku. Ve čtyřhře ale s Mattekovou-Sandsovou vyhrály čtyři turnaje včetně grandslamového US Open a přidaly další dvě finálové účasti.

"Ráda bych v příští sezóně přenesla vítězství z deblu i do singlu. Doufám, že mě to do té příští nakopne, abych se škrábala nahoru v singlu stejně jako v deblu. Teď je potřeba si odpočinout a udělat hodně dobrou přípravu. Jsem odhodlaná do toho jít. Nebude to jednoduchá cesta, ale fyzicky se zase cítím dobře," řekla Šafářová po dnešním finále Turnaje mistryň, v kterém s Američankou prohrály s Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou po setech 6:7 a 3:6.

Už loni si Šafářová deblem pomohla. Hned na Australian Open prohrála ve dvouhře v 1. kole, ale čtyřhru v Melbourne s Mattekovou-Sandsovou vyhrály. "Po vyřazení v singlu jsem byla hrozně smutná, ale v deblu jsem poprvé vyhrála grandslam, a tak mě to nakoplo do singla, až jsem měla nejlepší sezónu v kariéře," vzpomínala na rok 2015, v kterém se zaskvěla finálovou účastí na Roland Garros.

Čtyřhra pomáhá udržet Šafářovou v zápasovém rytmu, který po několika prohrách v prvních kolech ztratila. "Člověk může trénovat, jak dlouho chce, ale pak přijde na zápas, kde jsou najednou okolo rozhodčí, diváci - a to je něco jiného. Když člověk zápasy nemá, tak mu to hodně chybí. Není dost důrazný a prohraje. V deblu to není to samé, ale aspoň si držíte nějakou úroveň," konstatovala Šafářová.

Zdravotní potíže řešila od loňského září do letošního února. Poté zvládla zbytek sezóny a i finále debla na Turnaji mistryň je pro ni odměnou. "Na to, že to byl první rok po tak dlouhé nemoci, tak můžu být spokojená. V deblu absolutně skvělý, v singlu bych chtěla být výš, ale jsem zdravá a šťastná," usmála se.

Rok navíc vyšperkovala olympijskou medailí. S Barborou Strýcovou získaly v Riu bronz. "Je speciální. Těžko se to hodnotí, ale možná je víc medaile," porovnávala brněnská rodačka olympijský kov a grandslamový deblový titul.

Další vysoké cíle mají s Mattekovou-Sandsovou i ve čtyřhře. Třeba vyhrát Wimbledon, který jim ve sbírce jediný chybí. "První bude Australian Open, kde jsme získaly první společný grandslamový titul. Wimbledon máme v hledáčku. Uděláme co bude v našich silách a zkusíme získat i tuhle trofej," řekla Šafářová.

Jednou se kamarádky, které si užívají legraci na dvorci i mimo něj, možná i navštíví. "Nemyslím, že přijedeš do Česka," otočila se Šafářová na Američanku. "V Česku je teď moc zima, i když vím, že máš doma vyhřívanou podlahu," odvětila Matteková-Sandsová. "Jasně, můžeš chodit a cítit se v teple. Česko je krásné," lákala ji Šafářová. "Za rok," prohlásila Američanka.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori