Hlavní obsah

Od slz k slzám, píší na Slovensku. Cibulková uspěla tak jako Kvitová a odložila cestu do ráje

Tropický ráj zvaný Maledivy počká. Tenistka Dominika Cibulková se po velkém a nečekaném triumfu přijede podívat nejdřív domů na Slovensko. V Singapuru se jí povedl mimořádný kousek. Při premiéře na Turnaji mistryň hned vyhrála. Tak jako v roce 2011 při prvním startu mezi nejlepšími na konci sezóny Češka Petra Kvitová. Se stejným kondičním koučem. A ve velké pohodě.

Foto: Edgar Su, Reuters

Štastná Dominika Cibulková zabalena do vlajky Slovenska líbá trofej.

Článek

Slovensko bylo o víkendu na nohou. I prezident Andrej Kiska vzal na vědomí velký sportovní úspěch. „Příjezd domů nemůže počkat," citovala slovenská média Cibulkovou, která tak zažije navíc desítky hodin v letadle. Z Asie původně měla namířeno do atraktivní turistické destinace. „Na Maledivy je to ze Singapuru zhruba čtyři hodiny," připomněla, ale vezme to oklikou. Zamíří nejprve pod Tatry. „Oslavy budou velkolepé," zadoufala. Čeká ji možná i něco takového jako kdysi české hokejisty po Naganu.

Své si s trofejí užila už při ceremonii. Pohár jí chtěla předat Monica Selešová, ale jaksi to nešlo. Trofej se nedařilo oddělit od podstavce...

Ale byla to jen drobná lapálie ve srovnání s tím, co ji potkalo dříve. „Od slz k slzám" popisuje pravda.sk příběh slovenské hrdinky. Plakala, když se dlouho oddalovaná operace v minulém roce stala nutností, a pak i v Singapuru po vyhrané bitvě. Dojetím.

Loni v březnu musela na chirurgický zákrok s patou. Opustila pozice v popředí žebříčku. Rázem měla čas na divadlo i jiné požitky, mohla dumat o tom, jestli se ještě vůbec dokáže přiblížit špičce. Vyšlo to dokonale. Ve finále Turnaje mistryň teď přehrála světovou jedničku Angelique Kerberovou 6:3 a 6:4. Posouvá se na páté místo světa. "Patřím tam," pronesla s patřičným seběvědomím. V sedmadvaceti zažila životní úspěch.

Užila si ho po boku manžela Michala Navary, rodičů a trenéra Mateja Liptáka. Přispěl i kondiční trenér Jozef Ivanko, který před pěti lety slavil titul s Kvitovou. Letos se na Masters vrátil po boku své mohutně oslavované krajanky. Vycítila, jak její jízda doma lidi nadchla. "Jsem ráda, že takhle umím reprezentovat Slovensko," poznamenala.

V Singapuru ukázala, jak dozrála. I rok a půl dlouhá spolupráce s mentálním koučem Radkem Šefčíkem přinesla úspěch. Už nemůže mít nálepku hráčky, která se v koncovce rozklepe. „Naučila jsem se pracovat se svými emocemi, které mě srážely," tvrdila po velkolepém zakončení turnaje.

Tipující se šeredně zmýlil
Dominice Cibulkové se přes velkolepou jízdu turnajem v Singapuru před finále opět nevěřilo. Na její úspěch byl kurs zhruba 1:3,5, zatímco na soupeřku 1:1,3. Slovenská média tak mohou oslavovat nečekanou vítězku, tipující, který u sousedů nebyl zasažen vlasteneckým nadšením a vsadil 9000 eur na Němku, už asi o něco méně...

I další handicap Cibulková zjevně překonala. Dlouho byla braná jako příliš malá na velké tenisové bitvy, teď 161 cm vysoká hráčka může směle plánovat cestu za případnými dalšími úspěchy a naplnit sen o triumfu v grandslamovém turnaji.

Životní triumf slaví Cibulková po letní svatbě už jako vdaná paní, ale téhle letošní životní novince nepřipisuje z pohledu sportu velký význam. „Nic se pro mě nezměnilo. Můj manžel je se mnou sedm let. Jsme tým, a to i s kondičním koučem a s trenérem. U žen je to důležitější než u mužů, aby byly emočně v pohodě. A já teď jsem," mohla tvrdit.

A svoji hru může ukázat i v Bratislavě, kam se bude vracet z Malediv. Při exhibici se 15. 11. společně s ní ukáže i Belinda Bencicová, Radek Štěpánek či Yannick Noah.

Reklama

Související témata: