Hlavní obsah

Tenisté získali v Maroku povinnou výhru, baráž bude těžší

PRAHA

Tenisté se mohou radovat ze snadné výhry v Maroku, ale jásat budou moci až v případě postupu ze zářijové baráže zpátky do Světové skupiny. Triumf v Udždě byl nad slabým soupeřem povinností, kterou tým hravě zvládl, ale pro středeční losování baráže Češi asi nebudou mezi nasazenými, takže dostanou silného soupeře.

Foto: PRÁVO

Tomáš Berdych byl v Maroku jedničkou týmu.

Článek

V Maroku neměli tenisté v druhém kole Evropsko-africké skupiny I s tenisty patřícími do spodních pater žebříčku problémy. "Řešil jsem jen dva," řekl kapitán Cyril Suk novinářům po utkání. Na mysli měl stav 3:5 ve třetím setu úvodní dvouhry Tomáše Zíba, který ale nakonec na nerovném dvorci překvapení nepovolil a získal první bod. Tím druhým byla nemoc Robina Vika. "Vyskočila mu horečka a nemohl hrát," řekl Suk.

Vik a Lukáš Dlouhý byli daviscupovými nováčky, druhý z nich se podílel na bodu ze čtyřhry a vyhrál za rozhodnutého stavu i dvouhru. "Jako premiant obstál výborně," řekl Suk. Více než se soupeři bojovali Češi s nerovným kurtem. "Stíraly se rozdíly mezi hráči a byl to nejmenší stadion, na kterém jsme kdy Davis Cup hráli," dodal Suk.

Výběr se mohl spolehnout na jedničku Tomáše Berdycha, který by měl být oporou rovněž v baráži. Návrat nejvýše postaveného českého hráče v žebříčku ATP Radka Štěpánka je po dohadech kolem jeho účasti před zápasem v Maroku nejistý.

Snad se uzdraví Novák

Základem týmu pro baráž asi bude čtveřice Berdych, Vik, Dlouhý a Zíb, kterou by případně mohl doplnit nějaký deblista. "Plus třeba uzdravený Jiří Novák, který byl vždy oporou a byl by určitě posilou," jmenoval Suk bývalého pátého hráče světa, který dosud léčí zraněnou patu a pokud by se neuzdravil, ukončí kariéru.

Losování zápasů baráže se uskuteční ve středu v Londýně a zápasy jsou v plánu 22. až 24. září. Mezinárodní tenisová federace ITF den před losem určí nasazení. To se většinou řídí žebříčkem Davis Cupu a v tom případě se Češi mezi osmičku nasazených nevejdou. "Na tom bude strašně záležet, jestli budeme mezi nasazenými. Když ne, bude to hodně těžké, ale lepší bude atraktivní soupeř a doma," uvedl Suk.

V případě nasazení dle žebříčku by osmičku vyvolených tvořily poražené týmy z prvního kola Světové skupiny Španělsko, Slovensko, Švýcarsko, Nizozemsko, Rumunsko, Švédsko, Rakousko a Německo. Česká republika je v aktuálním pořadí sedmnáctá o místo za Německem, v baráži jsou dále Thajsko, Srbsko a Černá Hora, Brazílie, Belgie, Korea, Itálie a Mexiko.

Reklama