Hlavní obsah

Střídání na tenisovém trůnu! Světovou jedničkou se stane Brit Murray. Šance pro Berdycha?

Paříž

Už je to definitivní! Britský tenista Andy Murray se stane poprvé v kariéře světovou jedničkou. Páteční přemožitel Tomáše Berdycha potřeboval k posunu na první místo žebříčku účast ve finále turnaje v Paříži, kam dnes prošel bez boje po odstoupení semifinálového soupeře Milose Raonice. Kanaďanův zdravotní stav bude zajímat i Berdycha, protože pokud by Raonic nemohl v Londýně startovat, mohl by ho nahradit český tenista, jenž je v žebříčku pro Turnaj mistrů na prvním nepostupovém místě.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Andy Murray usedne v pondělí poprvé v kariéře na světový trůn.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pařížské semifinále Isner - Čilič

Devětadvacetiletý Murray vystřídá v pondělí v čele pořadí ATP Tour Srba Novaka Djokoviče, jenž byl světovou jedničkou nepřetržitě 122 týdnů od července 2014. Předtím vládl žebříčku ve dvou obdobích v letech 2011-2012 a 2012-2013.

Dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný grandslamový šampión Murray se stane 26. světovou jedničkou a vůbec prvním Britem, který na tenisový trůn usedne od zavedení současné podoby žebříčku v roce 1973.

Murraymu pomohla k posunu na tenisový trůn Djokovičova čtvrtfinálová porážka v Paříži s Chorvatem Marinem Čiličem. Skotský tenista pak potřeboval ke splnění svého snu dvě vítězství - první zaznamenal v pátek nad Berdychem a druhé dnes bez boje s Raonicem, jenž nenastoupil kvůli zranění pravé nohy. Shodou okolností nehrál Murray semifinále ani před týdnem ve Vídni kvůli zranění Španěla Davida Ferrera.

Stihne se Raonic uzdravit do Turnaje mistrů? 

O titul na čtvrtém turnaji za sebou se ve skvělé formě hrající Murray utká v neděli s Američanem Johnem Isnerem, jenž v semifinále zdolal Čiliče 6:4, 6:3.

Raonic si poranil stehenní sval v pátečním čtvrtfinálovém utkání s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. "Před půl hodinou jsem byl na magnetické rezonanci a ukázalo, že mám sval natržený," uvedl Kanaďan na dnešní tiskové konferenci. Kvůli zranění je ohrožena jeho účast na Turnaji mistrů, který začíná 13. listopadu.

"Stále je šance, že to stihnu, ale bylo mi řečeno, že to je na pět až deset dnů, takže to bude tak tak," řekl pátý hráč světa.

Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 4 300 755 eur):
Dvouhra - semifinále:
Murray (2-Brit.) - Raonic (4-Kan.) bez boje
Isner (USA) - Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata: