Hlavní obsah

Pála odjel na finále Fed Cupu do Francie s Plíškovou a Hradeckou

Praha

Jen s dvojicí tenistek Karolínou Plíškovou a Lucií Hradeckou odjel dnes kapitán Petr Pála do Štrasburku, kde se Češky příští víkend utkají s Francií ve finále Fed Cupu. Zatímco polovina týmu usedala v areálu pražské Sparty ve Stromovce do aut, Petra Kvitová zvítězila v čínském Ču-chaji a Barbora Strýcová právě seděla v letadle a vracela se z Elite Trophy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kapitán fedcupového týmu Petr Pála (uprostřed) se svými svěřenkyněmi Karolínou Plíškovou (vlevo) a Lucií Hradeckou.

Článek

"Obě mají omluvenku," usmál se Pála. "Jsem rád, že Péťa (Kvitová) hraje finále. Ale ještě víc rád budu, až se uvidíme všichni v pořádku. Nejpozději bych to viděl tak v úterý. Ještě bude spousta času si zahrát a osahat si povrch," řekl ještě před triumfem Kvitové v Ču-chaji.

Češky mají na dosah třetí triumf v týmové soutěži za sebou a pátý za posledních šest let. Pála byl s Kvitovou u všech triumfů, Hradecká u čtyř a Strýcová s Plíškovou rozhodly společně ve čtyřhře loňské finále v Praze proti Ruskám.

"Finále nezevšední nikdy. Těším se na týden, na víkend, na atmosféru, na adrenalin, bude tam i nervozita. Pro ty emoce to člověk dělá," řekl Pála a byl rád, že jeho výběr míří do Francie jako favorit.

Česko má převahu na papíře, myslí si Pála

"Zápasy, které jsme hráli jako favoriti, tak jsme vyhráli. Jsem rád, že jsme favorit. Týmová soutěž je ale jiná, což není fráze. Za dobu, co dělám kapitána, už to bylo kolikrát jinak, vítězily dvojky, jedničky prohrávaly. Převaha na papíře je na naší straně a je potřeba toho využít," řekl Pála.

Francouzský tým se opírá o především dvojici Caroline Garciaová, Kristina Mladenovicová, které jsou spolu světovými dvojkami ve čtyřhře. V sestavě Amélie Mauresmnové jsou ještě Alizé Cornetová a Pauline Parmentierová.

"Mají výborné singlistky i deblistky a za stavu 2:2 by to bylo těžké, ale my máme hodně možností do singla i debla. Všechny jsme schopné porazit obě jejich singlistky a doufám, že by na debla ani nemuselo dojít," řekla Plíšková.

Síly můžeme rozložit

Světová šestka Plíšková po účasti na Turnaji mistryň v Singapuru týden odpočívala a tenis hrála jen jednou. "To se nedá zapomenout. Teď máme před sebou šest dnů na přípravu, což je dostatek, na víkend budu připravená," ujistila.

Pála má k dispozici do dvouher Plíškovou, v druhé půlce sezony rozjetou Kvitovou a celý rok solidně hrající Strýcovou. Otázkou bude, jak zvládne Kvitová přesun z Číny. "Bude určitě hodně unavená z cestování, bude tam časový posun, ale jak ji znám, tak se určitě vyhecuje a nechá tam úplně všechno, co v nádrži zbylo," řekl Pála.

Je možné, že kapitán rozloží síly. "Až zjistíme, jak se kdo cítí, jak komu sedí povrch a kdo je unavený. Teď je brzo, potřebujeme se vidět, teď to nedokážu odhadnout. Možnosti máme do dvouher i do čtyřhry, dá se to rozložit," přikývl Pála.

Na více než 600 kilometrů dlouhou trasu se tenistky vydaly auty. Plíšková letos vyrazila k soutěžnímu utkání vozem poprvé. "Už si nepamatuju, kdy jsem jela naposledy, protože už žádný turnaj autem letos nemám," řekla a dodala, jak cestu zvládne: "Já budu asi spát, protože budík v půl sedmé mě dodělal."

Reklama