Hlavní obsah

Tenisté budou hrát o návrat do Světové skupiny DC v Nizozemsku

LONDÝN

Čeští tenisté budou hrát o návrat do Světové skupiny Davisova poháru v Nizozemsku. Rozhodlo o tom středeční losování zářijové baráže v londýnském sídle Mezinárodní tenisové federace (ITF).

Foto: www.protenis.cz

Ilustrační foto

Článek

Z žebříčkového pohledu byl los k českému týmu milosrdný. Nizozemci momentálně jen vzpomínají na slavné doby z úspěšné éry wimbledonského vítěze Richarda Krajicka, který hraje už jen veteránské soutěže. Čeští tenisté tak mají velkou naději na návrat mezi elitní šestnáctku. "To si myslím, že určitě. Už nejsou, co bývali," řekl ČTK Tomáš Berdych.

"Na to, že jsme nebyli nasazeni, tak jsem docela spokojený. Je to jeden z lepších losů," řekl daviscupový kapitán Cyril Suk. Souhlasil, že Nizozemci bývali nebezpeční. "Dříve měli strašně silný tým, ale teď by to mělo být relativně dobrý," dodal.

Hrozil silný soupeř

Tenistům hrozil silný soupeř. "Hrát se Španělskem u nich doma by byla úplná smrt," oddechl si Suk, že tým nečeká duel s výběrem okolo Rafaela Nadala. "Z toho výběru, který byl, to mohlo být mnohem horší," řekl Berdych. Češi mohli mít za soupeře Švýcary včetně světové jedničky Rogera Federera, Němce i Švédy. Hrát mohli se také Slováky, ale loňské finalisty čeká zápas o udržení doma s Belgií.

Češi sestoupili poprvé v historii ze Světové skupiny loni po prohře v baráži s Německem v Liberci. Minulý týden splnili roli favoritů v Evropsko-africké zóně I a vyhráli v Udždě nad Marokem hladce 5:0. Baráž o Světovou skupinu se uskuteční od 22. do 24. září.

S Nizozemskem se někdejší českoslovenští tenisté střetli čtyřikrát a třikrát zvítězili. Poslední duel se hrál před 28 lety.

Sluiter je 95. v žebříčku

Nejlepším hráčem soupeře je nyní Raemon Sluiter, 95. v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. Na sklonku kariéry je bývalý jedenáctý hráč světa Sjeng Schalken, který se po zranění pohybuje ve čtvrté stovce. "Měl hrát Rotterdam, ale odhlásil se," řekl Suk. Finalista Roland Garros 2003 Martin Verkerk klesl ze 14. až na 1949. místo.

Podle Berdycha Nizozemci připraví rychlý povrch. "To určitě," řekl pětadvacátý hráč světa. "Bude to koncem září, takže nás vezmou určitě do haly na něco relativně rychlejšího," přitakal Suk.

Z Nizozemců se Berdych střetl na turnaji jen s Peterem Wesselsem, 164. hráčem světa. "A myslím, že jsem ho porazil," zapátral v paměti. Nad Wesselsem vyhrál na challengeru v Sarajevu v roce 2004.

Los baráže (22. - 24. září):
Nizozemsko - ČR, Slovensko - Belgie, Rakousko - Mexiko, Německo - Thajsko, Rumunsko - Korea, Španělsko - Itálie, Brazílie - Švédsko, Švýcarsko - Srbsko a Černá Hora.

Reklama