Hlavní obsah

Plíšková ovládla brutální čtyřhodinovou bitvu, ale Kvitová padla. Finále Fed Cupu je srovnané

Štrasburk
Aktualizováno

Zlatá generace českých tenistek útočí na vítězný fedcupový hattrick ve finále ve Štrasburku, kde svěřenkyně kapitána Petra Pály hrají po prvním dnu s domácími Francouzkami 1:1. Finále začalo obrovským dramatem, v němž nakonec udolala favorizovaná Karolína Plíšková domácí dvojku Kristinou Mladenovicovou po téměř čtyřech hodinách 6:3, 4:6 a 16:14. Petra Kvitová ale druhý bod nepřidala, protože Carolině Garciaové překvapivě podlehla 6:7, 3:6.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová ve finále Fed Cupu ve Štrasburku proti Francouzce Garcíaové.

Článek
Fotogalerie

Nedělní program by měl zahájit ve 13:30 souboj jedniček Plíškové s Garciaovou, pak je v plánu zápas Kvitové s Mladenovicovou. Na české straně může teoreticky do jedné z dvouher nastoupit Barbora Strýcová.

Do čtyřhry jsou nahlášeny Strýcová s Lucií Hradeckou, ale kapitán Petr Pála do páru může podle potřeby zamíchat Plíškovou. Za domácí by měly hrát Mladenovicová s Garciaovou, i když byly napsány Alizé Cornetová a Pauline Parmentierová.

Mladenovicovou atmosféra znervózněla

Při zahájení finále halu rozezněla francouzská hymna Marseillaisa, jejíž tóny poprvé zazněly právě ve Štrasburku, a natěšení diváci tradičně zplna hrdla zpívali. Mladenovicová si počkala, až hala před úvodním servisem ztichne, ale nervozitu nesetřásla. Po její dvojchybě získala Plíšková první brejk utkání. Česká jednička hrála rychle, koncentrovaně a svůj servis ukončila esem.

Mladenovicová se brzy oklepala a výměny se vyrovnaly. První set přesto nakonec patřil o něco jistější Plíškové. Česká tenistka nehrála aktivně a začala ztrácet. Ve druhé sadě udělala za stavu 3:3 dokonce čtyři dvojchyby, z toho tři v řadě a o game přišla. Ztrátu sice smazala, ale pak přišla o další dvě hry a tím i o druhý set.

Následně nevyužila brejkbol na 2:0, ale po dvou skvělých returnech si připravila další tři v šesté hře a třetí proměnila ve vedení 4:2. Za stavu 5:3 podávala na výhru, jenže bouřlivé publikum Mladenovicovou vyhecovalo a Plíšková o servis přišla. Ve třetím setu se ve Fed Cupu nehraje tie-break, takže drama pokračovalo.

Dva mečboly promarnila

Až při skóre 9:8 si Plíšková vypracovala dva mečboly. Při prvním zariskovala return, ale míč z forhendu letěl až za základní čáru, a při druhém trefila Francouzka eso. Pak si Mladenovicová nechala obvázat levý stehenní sval. Za stavu 10:10 poslala Plíšková smeč do autu a nabídla domácí hráčce brejkbol, který odvrátila.

Plíšková se ocitla na hraně porážky po ztrátě servisu na 11:12, ale prokázala rovněž pevné nervy a získala brejk zpět na 12:12. Za stavu 15:14 si Plíšková o pauze odskočila na toaletu a poté nejdelší set fedcupového finále rozhodla. Získala čtyři míče v řadě a při třetím mečbolu skončil míč z rakety Mladenovicové v autu.

Kvitová přišla ve vyrovnaném úvodním setu s Garciaovou jako první o servis a prohrávala 2:4, ale srovnala na 4:4. V tie-breaku odvrátila první setbol, ale po své chybě nabídla soupeřce druhý a francouzská jednička šanci využila.

Kvitová na obrat nedosáhla

Druhý set začala Kvitová brejkem, ale vzápětí diktovala tempo hry 23. hráčka světa. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu ztratila čtyři gamy a prohrávala už 0:40 při svém servisu. Podání ještě zachránila a vzápětí snížila na 3:4, ale pak znovu přišla o servis. Za stavu 3:5 odvrátila jeden mečbol a měla i dva brejkboly, ale výborně servírující Garciaová oba podáním odvrátila a druhý mečbol proměnila.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály Fed Cup čtyřikrát v uplynulých pěti letech. Ve Štrasburku usilují o třetí triumf za sebou, čímž by napodobily úspěchy československého výběru z let 1983 až 1985. Naposledy hattrick v soutěži vybojovaly španělské tenistky před 21 lety.

Reklama