Hlavní obsah

Štěpánek neví, zda se do reprezentace někdy vrátí

PRAHA

Návrat tenisty Radka Štěpánka do daviscupové reprezentace se zdá být v nedohlednu. Česká jednička a čtrnáctý hráč světa neví, zda je za současné situace připraven k návratu do týmu, v kterém rok a půl chyběl. Sedmadvacetiletý Štěpánek nehraje Davisův pohár od loňského roku. Tehdy nejel na zápas do Argentiny s tím, že se soustředí na vlastní kariéru.

Článek

"Cítil jsem životní šanci dostat se do světové dvacítky a po dlouhém zvažování se rozhodl nehrát. Do dvacítky se mi povedlo dostat a z mé strany to tedy bylo rozhodnutí správné," řekl Štěpánek. Kapitán Cyril Suk tehdy podle Štěpánka jeho rozhodnutí chápal, ale o týden později prý změnil názor.

"Řekl, že s tím nesouhlasí a mám dva dny, abych změnil názor, jinak nebudu v týmu vítaný," řekl Štěpánek. Od té doby to tak bere, a proto odmítá pod Sukem hrát. "Dokud bude Suk kapitánem, tak se nevrátím. Nebyl bych schopen pod ním nastoupit, protože bych k němu neměl důvěru ani respekt," dodal tenista.

Proto Štěpánek loni nehrál baráž s Německem, kterou Češi prohráli a poprvé sestoupili ze Světové skupiny, ani minulý týden v Maroku. "Jsem rád, že kluci ten zápas zvládli a je šance se zase dostat nahoru," komentoval Štěpánek výhru Tomáše Berdycha a spol. 5:0 v Udždě.

Štěpánek: Zasloužím si respekt

Přečetl si, že o návrat mezi elitu český tým čeká Nizozemsko, ale neví, zda pomůže uspět. "Abych řekl pravdu, tak momentálně Davisův pohár v hlavě nemám. Co se odehrává od mé první neúčasti, jak se mi lidi okolo tenisu vozí po zádech, tak neodpovím na otázku, jestli se v této situaci vrátím. Opravdu nevím, co by se muselo stát, abych tak učinil," řekl Štěpánek, vítěz únorového turnaje ATP v Rotterdamu.

Nedokázal jasně říci, zda by hrál za ideální situace, kdyby nebyl Suk kapitánem a družstvo vedl někdo, s kým by neměl problém. "Jestli se to, co se děje od mé první neúčasti v Argentině, bude konat nadále, tak se určitě nevrátím. Myslím, že jsem se hodně nadřel, abych byl v takové pozici, v jaké jsem. Za to, co se mi povedlo, bych si zasloužil respekt a ne aby mě někdo nazýval lhářem," řekl.

Prý stačilo zavolat

Kauza jeho neúčasti v Davisově poháru nabrala na obrátkách před zápasem v Maroku. Štěpánek se ohradil proti tvrzení, že bylo jeho podmínkou, aby byl kapitánem jeho rádce Petr Korda. "Tohle byla jen odpověď na otázku, koho bych si za kapitána přál," řekl Štěpánek.

Korda by byl pro tenisový svaz nepřijatelný a Štěpánek nekomunikuje s prezidentem Ivo Kaderkou. Oba nezávisle na sobě tvrdí, že se ten druhý měl ozvat. Kaderka poslal Štěpánkovi dva dopisy. "To je hodně nestandardní. On říkal, že se mu vyhýbám jako čert kříži, ale to je absolutní nesmysl. Byl jsem dosažitelný pro kohokoli, asi se se mnou nechtěl osobně zkontaktovat, stačilo by zavolat," řekl Štěpánek, jehož se dotklo, že Kaderka zatahoval do problému i jeho otce.

Měl zájem se vrátit

Kaderka na tiskové konferenci před utkáním s Marokem řekl, že poslal Štěpánkovi poslední výzvu. "Teď je míč na jeho straně kurtu," očekává šéf svazu další krok od tenisty. Štěpánek tvrdil, že je ochoten korektního jednání a nebrání se s někým sejít, ale zdá se, že čeká na oslovení. "Zájem vrátit se přišel z mé strany a když se podíváte, jak to dopadlo, tak je to k pláči. Jsem zklamaný," řekl Štěpánek.

V druhé půlce května bude Štěpánek jedničkou českého týmu na Světovém poháru v Düsseldorfu. Do jisté míry obdoby Davisova poháru, kterou hraje osm týmů a do turnaje se kvalifikují na základě postavení dvou nejlepších hráčů na světovém žebříčku. "Řídí si to hráči, to jsme si vybojovali svými výkony a nemám problém nastoupit, protože vím, že pro úspěch se tam udělá všechno. Navíc je to výborná příprava před grandslamovou Paříží," konstatoval Štěpánek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články