Hlavní obsah

Štěpánek Davis cup pod Sukem hrát nebude

Radek MalinaSport.czPrávo

Start Radka Štěpánka, české tenisové jedničky, v zářijovém utkání baráže o postup do elitní Světové skupiny Davis cupu, je velmi nepravděpodobný. "Dokud bude kapitánem Cyril Suk, do týmu se nevrátím," oznámil ve čtvrtek před odletem na turnaj do Monte Carla jasné stanovisko Štěpánek.

Článek

Ten vynechal poslední tři české zápasy s Argentinou, Německem a Marokem. "Tehdy před utkáním v Argentině jsem cítil šanci dostat se do nejlepší dvacítky. Suk mi řekl, že mě chápe. Během týdne ale obrátil a oznámil mi, že s mým rozhodnutím nesouhlasí a dal mi dva dny na rozmyšlení s tím, že pokud odmítnu jet, nebudu v týmu dále vítaný," vzpomínal Štěpánek.

Před soubojem s Marokem, v němž si český výběr zajistil právo účasti v baráži o Světovou skupinu, se vyrojily informace, že Štěpánek podmiňoval návrat dosazením Kordy na místo kapitána. "Nechtěl jsem to komentovat dříve, aby měli kluci klid. Ale vše už zašlo příliš daleko. Byli do toho vtaženi mí blízcí, moje rodina," vysvětlil rodák z Karviné.

Setkání s Berdychem

Tvrdí, že přes absenci v loňském marném boji o záchranu s Německem mu další účinkování v Davis cupu nebylo lhostejné. Proto se ještě v závěru minulého roku sešel s Tomášem Berdychem, druhým nejlepším Čechem na žebříčku ATP.

Následně jednal s Tomášem Peterou ze společnosti Česká sportovní. Ta je partnerem tenisového svazu. "Nešlo o podmínky. Jen jsem vyslovil přání." Další kontakt s Peterou proběhl až po třech měsících při turnaji v Indian Wells. "Bylo mi řečeno, že šéf svazu Kaderka vše zamítl," vyprávěl Štěpánek.

Tvrzení svazového vedení z minulého týdne, že došlo k pokusům se s tenistou sejít, hráče naštvalo. "Nechápu, kde vzal pan Kaderka odvahu říct, že se mnou jednal. Není to pravda. S výjimkou dvou dopisů, na které jsem odpověděl, mi nikdo nevolal. Stejně tak nerozumím, proč do celé situace vtahuje mého otce," kroutil hlavou tenista.

Naděje je nulová

Jaká je tedy naděje, že v září v Nizozemsku bude Štěpánek v českém výběru, bojujícím o návrat mezi elitu? Prakticky nulová... "K Sukovi nemám respekt ani důvěru. Dokud bude u týmu, nevrátím se. Jinak je to otázka korektního a férového jednání," uvedl mnohoznačně.

Naznačil, že stávající problém je hlavně ve váznoucí komunikaci. "Myslím, že bych si zasloužil respekt. Místo toho jsem nazýván lhářem," zlobil se Štěpánek.

Současně potvrdil, že ve Světovém poháru v Düsseldorfu za Česko po boku Tomáše Berdycha určitě nastoupí. "Na kapitánovi se s Tomášem určitě domluvíme. V tomto případě vím, že se pro úspěch udělá všechno," uzavřel Štěpánek téma reprezentace.

Reklama