Hlavní obsah

Česká fedcupová dominance ještě za pět let? Šance pořád budou, tvrdí Pála

Praha

Pět českých vlajek je v tabulce fedcupových triumfů od roku 2011. Zákonitě se tak nabízí i otázka, zda v nejbližších letech přibydou další. Tým kapitána Petra Pály by to klidně zvládnout mohl. Široký kádr je základ.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

České tenistky slaví vítězství ve Fed Cupu. Zleva Lucie Hradecká, Barbora Strýcová, Petra Kvitová, kapitán PEtr Pála a Karolína Plíšková.

Článek

„Jedna holka zastoupí druhou. V tom je naše největší síla, to říkám celou dobu. Bez toho to nejde," tvrdí Pála. Příkladů má po ruce celou řadu. Zatímco v roce 2011 seřezala Petra Kvitová všechno, co jí přišlo pod ruku, o rok později se ve finále předvedla Lucie Šafářová, která přebrala otěže od zdravotně indisponované české jedničky.

„Se dvěma dominantními hráčkami můžete dneska vyhrát jednou dvakrát, když se vám to sejde, ale tolik titulů..." říká kapitán, který, jakmile to šlo, zabudoval do týmu Karolínu Plíškovou, jež má největší podíl na letošním tažení. A když byl ve finále ve Francii stav 1:2, vložila se do hry Barbora Strýcová.

Bývalý fedcupový kapitán Jan Kukal závidí Pálovi širokou škálu možností. „Na druhou stranu já řekl Mandlíková, Suková na plac a šlo se hrát," připomíná čtyřiasedmdesátiletý expert, jenž je podepsán pod fedcupovým titulem z roku 1983.

Jak může vypadat fedcupový tým za 5 let
Karolína Plíšková 29 let
Kristýna Plíšková 29 let
Kateřina Siniaková 25 let
Marie Bouzková 23 let
kapitán Petr Pála 46 let
Za jmény je uveden věk v roce 2021.

Současný kapitán ale může víc taktizovat a kombinovat. Někdy má dost zamotanou hlavu, ale jsou to většinou příjemné starosti. „Hra Karolíny s Luckou Hradeckou seděla v deblu proti Hingisové v semifinále ve Švýcarsku. Teď ve Francii mi ale přišlo, že do rozhodujícího deblu se ke Káje hodí Bářina hra. A tím, že Bára vyhrála singl na 2:2, tak v mých očích musela jít na kurt. Ale nikdy to není jednoduché rozhodnutí. Těch holek je tolik..."

Pála je ale výborný komunikátor, který svá rozhodnutí dokáže podat tak, aby to všechny členky týmu akceptovaly. Před třemi lety by si ovšem český kapitán nejspíš ťukal na čelo, kdyby mu někdo tvrdil, že i když Kvitová neuhraje za rok ani bod a Lucie Šafářová nebude v týmu, přesto Česko oslaví další fedcupový zářez. A jsme zase u širokého kádru.

Vždycky postavíme silný tým, těší Pálu

Zatímco v Davis Cupu to s blízkou budoucností českého týmu nevypadá zrovna skvěle, fedcupová prognóza je mnohem lepší. „Většina holek má před sebou pět krásných let špičkové kariéry," soudí manažer Miroslav Černošek, jehož společnost Česká sportovní zajišťuje tenistkám exkluzivní podmínky.

V příštím roce začínají obhájkyně trofeje v únoru v Ostravě se Španělskem, na semifinále by musely podle všeho do Německa. „Holky jsou na papíře silné, teď jde o to, jakou budou mít sezónu a program. Nemůžeme z nich vyždímat úplně všechno, ale tím, že pole hráček máme široké a tým se dá různě nakombinovat, šance pořád budou," myslí si Pála.

„Letos nehrála Šafi, potřebuje se dostat zpátky, aby nebyla v singlu šedesátá, ale dvacátá. Péťa měla neskutečný závěr sezóny. Karolína skončila šestá na světě, dostala se na Masters. Bára je ve dvacítce. Lucka Hradecká má bronz z olympiády. Pořád někdo něco vyhrává. Vždycky postavíme silný tým, i když vám nedokážu říct, kdo v něm bude," dodává úspěšný kapitán.

Vyhrají české tenistky Fed Cup i příští rok?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 13956 čtenářů.

Reklama