Hlavní obsah

Řádění šílence přečkali Murrayové ve zdraví. Teď i díky mamince vládnou tenisu

Prožívá jedno z nejšťastnějších období svého života. A není divu, Judy Murrayová, maminka tenistů Andyho a Jamieho udělala ze svých synů světové jedničky. Zatímco mladší Andy se hřeje na výsluní ve dvouhře, o rok a čtvrt starší Jamie kraluje spolu s parťákem Brunem Soaresem deblistům.

Foto: Profimedia.cz

Jamie (vlevo) a Andy Murrayové.

Článek

A tak nesmírně hrdá Judy Murrayová zaplavuje sociální sítě fotkami svých synů z dětství a vzpomínkami na jejich první úspěchy. Na jedné z nich ukazuje třiadvacet let starý výstřižek z novin, v němž se píše o šestiletém Andym. Ten tehdy jako nejmladší hráč vyhrál tenisový turnaj ve Skotsku.

Skvostný rok 2016 mají za sebou ale oba bratři Murrayové. A přitom stačilo málo a všechno mohlo být úplně jinak... Judy Murrayová, bývalá skvělá trenérka a kapitánka britského týmu ve Fed Cupu, vedla své děti ke sportování už odmala. Andy vzal tenisovou raketu do ruky poprvé už ve třech letech, jeho bratr Jamie ve čtyřech. Cizí jim ale nebyly ani další sporty. Zatímco Andy si oblíbil fotbalový balón, Jamiemu to šlo s golfovým míčkem.

Tenis ale přeci jen u obou bratrů nakonec zvítězil a ti brzy ukázali, že jsou velkými talenty. Před dvaceti lety, 13. března 1996, však jejich životy mohly vyhasnout. V malém skotském městečku Dunblane, kde Murryovi žili a chodili do školy, se udál masakr. Místní podivín Thomas Watt Hamilton postřílel v tělocvičně šestnáct dětí spolu s jejich učitelkou.

„Andyho třída právě do tělocvičny, kde se střílelo, šla,“ zavzpomínala Judy Murrayová. Andy měl však štěstí v neštěstí. Někdo podezřelý hluk zaslechl a šel se podívat, co se děje. Když zjistil, co se v tělocvičně odehrává, nařídil dětem, aby se schovaly. Andy doteď o hrůzné události nerad mluví.

Rok 2016 je pro oba výjimečný

Tenis se postupně oběma bratrům stal vším a tvrdý trénink přinesl další ovoce. V září 2004 Andy vyhrál na US Open juniorský grandslamový titul. Na okruhu ATP se poprvé představil v dubnu 2005 na turnaji v Barceloně. Od té doby vyhrál čtyřiačtyřicet titulů. V létě 2012 na olympijských hrách v Londýně vybojoval zlatou medaili, v září se pak radoval z triumfu na US Open. V červenci 2013 ve finále Wimbledonu porazil tehdejší světovou jedničku Novaka Djokoviče a ukončil tak sedmasedmdesátileté čekání na britského vítěze.

Tím nejúspěšnějším rokem v jeho osobním i sportovním životě se však stal až ten letošní. V únoru se stal Andy otcem dcerky Sophie Olivie a skvěle si vedl i na kurtech. V červenci do své bohaté sbírky přidal další trofej, již druhou z Wimbledonu. V srpnu pak na olympiádě v Riu obhájil zlato. A to nejlepší si nechal na závěr sezóny. Začátkem listopadu se v devětadvaceti letech stal světovou jedničkou. A že je v současnosti nejlepší, potvrdil na Turnaji mistrů, který vyhrál.

Jamieho cesta na tenisový trůn byla o něco složitější. Ačkoli i on byl považován za velmi talentovaného, dvouhra mu tolik nešla. A tak se začal věnovat více deblu, což se ukázalo jako správný krok. V roce 2007 se dostavil první velký úspěch, když Jamie spolu se Srbkou Jelenou Jankovičovou ovládl mix Wimbledonu. Tituly pak začal sbírat i v mužské čtyřhře, kde jich doposud získal šestnáct. Podobně jako známější Andy, i on za svůj nejúžasnější rok označuje ten letošní. Spolu s Brazilcem Brunem Soaresem triumfovali na Australian Open a US Open a stali se nejlepším deblovým párem světa.

Reklama

Související témata: