Hlavní obsah

Kdyby měl někdo hrát o můj život, pořád bych volil Djokoviče, říká německý šampión

Londýn

Po skvostném začátku tenisového roku musel Srb Novak Djokovič vyklidit pole a ustoupit novému králi Andymu Murraymu z Velké Británie. Dvanáctinásobnému grandslamovému šampiónovi podle jeho trenéra Borise Beckera schází zranění rivalové Rafael Nadal a Roger Federer. Kdyby měl ale Němec zvolit hráče, který by hrál o jeho život, stále by si vybral bělehradského rodáka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Německý trenér Novaka Djokoviče Boris Becker.

Článek

Djokovič po letošním vítězství na Australian Open a premiérovém triumfu na Roland Garros ustoupil z pozice suveréna okruhu ATP a na jeho místo se nenápadně propracoval právě Murray. Skot postupně stahoval na první pohled nedostižnou ztrátu na Djokoviče, krátce před Turnajem mistrů ho vystřídal na pozici prvního hráče světa a pomyslnou výměnu na tenisovém trůnu dovršil ve finále prestižního londýnského turnaje, kde Srb uhrál jen sedm her.

„Už neměl žádné pořádné soupeře," vracel se pro CNN Becker k druhé polovině roku 2016. „Jeho doba byly zápasy proti Nadalovi a Federerovi. Andy byl vždycky až čtvrtý v řadě," vysvětluje důvod Djokovičovy ztráty motivace. „Takže pár jeho soků ubylo a Murray ukázal něco, co předtím ještě nepředvedl," pokračoval Becker.

Po startu roku 2016 Djokovič vyhrál šest z devíti turnajů, do kterých nastoupil. „Prvních šest měsíců bylo úžasných. Jeho vrcholem bylo vítězství na French Open a vítězství na čtyřech grandslamech v řadě. To se nikomu nepodařilo od roku 1969, kdy toho dosáhl Rod Laver," pokračoval Becker.

Čas dělil i mezi rodinu a koníčky

Djokovič se v říjnu 2014 stal otcem a podle německého odborníka a bývalého top hráče se začal výrazněji zajímat i o netenisové záležitosti. „Měli jsme (trenéři) trochu svázané ruce. Soustředil se na věci mimo kurt, chtěl trávit víc času s rodinou, měl jiné koníčky," vysvětloval devětačtyřicetiletý Becker.

„Novak má bojovnost v srdci. Pokud bych měl vybrat jednoho hráče, který by hrál za můj život, pořád bych vybral Djokoviče," prohlásil i přes nedávnou jednoznačnou porážku od Murrayho Němec. „Tak moc mu věřím," dodal.

„Tohle (prohra ve finále Turnaje mistrů) může být pro Novaka bod zlomu s ohledem na rok 2017. Tak jako tak ho ta prohra bolí, pravděpodobně mu to dodá inspiraci a vrátí motivaci a energii do příštího roku. Možná to nakonec bylo dobré zakončení roku," prohlásil s optimismem devítinásobný grandslamový šampión.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík