Hlavní obsah

Chorvatsko - Argentina 2:3Tenisté Argentiny vyhráli poprvé v historii Davisův pohár, jásal i Maradona

Aktualizováno

Tenisté Argentiny získali poprvé v historii Davisův pohár. Rozhodující třetí bod v duelu s Chorvatskem vybojoval v Záhřebu Federico Delbonis, který porazil Iva Karloviče 6:3, 6:4, 6:2. Jihoameričané tak uspěli na pátý pokus; finále hráli i v letech 1981, 2006, 2008 a 2011, vždy ale odešli s prázdnou.

Del Potro srovnal finále Davis CupuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Chorvaté, kteří útočili na druhý triumf v týmové soutěži, vedli po sobotní čtyřhře 2:1, poslední krok ale udělat nedokázali. Do rozhodujícího pátého duelu dnes finále po velkém obratu poslal Juan Martín Del Potro, který v maratonském utkání týmových jedniček udolal po takřka pěti hodinách Marina Čiliče 6:7, 2:6, 7:5, 6:4, 6:3.

"Musím tomu věřit, snili jsme o tom tolikrát, ale teď jsme to dokázali. Tenis je u nás tradiční sport a zasloužili jsme si to. Je to nejkrásnější okamžik mého života a je ctí být součástí tohoto týmu," radoval se argentinský kapitán Daniel Orsanic.

Orsanic ocenil především Del Potrův obrat v první nedělní dvouhře. "To byl největší obrat v historii Davis Cupu. Delpo je génius a má obrovské srdce," řekl Orsanic a k Delbonisovu výkonu dodal: "Odehrál perfektní zápas, životní. Byl u každého míče včas a musím přiznat, že jsem překvapený, pozitivně překvapený, jak to zvládl."

Del Potro: Byl jsem klidný

Čilič v souboji bývalých vítězů US Open kráčel za vítězstvím, v bouřlivé atmosféře vyprodané arény pro 15 000 diváků ale nezvládl závěr třetího setu. Del Potro získal brejkem v posledním gamu i čtvrtou sadu a ve vypjatém pátém setu, který oba hráči zahájili ztrátou podání, rozhodl dalším úspěšným brejkem v osmé hře a duel pak dopodával čistou hrou.

"Byl jsem klidný. Celou tu dobu jsem doufal, že můžu vyhrát, a dokázal jsem to," řekl Del Potro, který byl v minulosti u dvou finálových porážek Argentinců. "Jsem šťastný, že jsem týmu zachoval šanci na vítězství," dodal.

Šestý hráč světového žebříčku Čilič prohrál letos už potřetí zápas, ve kterém vedl 2:0. Ve čtvrtfinále Davisova poháru selhal proti Jacku Sockovi, ve Wimbledonu nedotáhl duel s Rogerem Federerem. Del Potro naopak potvrdil, že se mu proti Čiličovi daří: v jedenáctém vzájemném duelu slavil vítězství už podeváté, vyhrál i v předchozím daviscupovém utkání v roce 2012.

"Je hrozně těžké prohrát tak důležitý zápas. Je to pro mne obrovské zklamání," přiznal Čilič.

Delbonis zdolal Karloviče

O novém držiteli 'salátové mísy' tak rozhodl až pátý zápas. Šestadvacetiletý Delbonis, který v úvodní páteční dvouhře potrápil v pěti setech Čiliče, zdolal Karloviče za dvě hodiny a 11 minut. Chorvat, který se v 37 letech stal nejstarším singlistou ve finále od roku 1920, tentokrát nastřílel jen 14 es oproti 35 nechytatelným servisům z duelu proti Del Potrovi a čtyřikrát o podání přišel.

"Snažím se pochopit, co jsem dokázal. Hráli jsme pro svou zemi, hráli jsme srdcem a podívejte se na fanoušky, jak jsou nadšení. To je ta nejlepší odměna," řekl Delbonis poté, co se dlouze objal s Del Potrem. Oba hráči plakali štěstím, stejně tak slavný fotbalistka Diego Maradona i spousta argentinských fanoušků v hledišti.

Od roku 1981, kdy se začal používat současný formát soutěže, ztratil tým ve finále vedení 2:1 teprve potřetí.

Finále tenisového Davisova poháru v Záhřebu:
Chorvatsko - Argentina 2:3
Čilič - Del Potro 7:6 (7:4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6,
Karlovič - Delbonis 3:6, 4:6, 2:6.

Reklama