Hlavní obsah

Juniorku Vivianiovou diskvalifikovali z Australian Open. Důvod? Trefila míčkem podavače

Trefila míčkem podavače a z Australian Open ji vyloučili. Italská juniorka Maria Vittoria Vivianiová tvrdě doplatila na své chování a od rozhodčího si vyslechla krutý trest. Není ale příliš přísný?

Maria Vivianiová během zápasu juniorky na Australian Open

 
Článek

Sedmnáctiletá Italka na letošní juniorku na Australian Open rozhodně jen tak nezapomene. V prvním kole dvouhry se jí nevydařil úvodní set a prohrála ho s Číňankou Wang Sin-Jü poměrem 2:6. Před cestou na lavičku frustrovaná Vivianiová odpálila míček, který bohužel pro ni trefil jednoho ze sběračů.

Ačkoli se mu okamžitě omluvila, rozhodčí přišel s krutým verdiktem. Sto sedmnáctou hráčku juniorského žebříčku z turnaje vyloučil, a to i ze čtyřhry! Bylo to ale opravdu nutné? Vivianiová očividně míček neodpálila s žádnou velkou razancí a ani v tom nebyl úmysl někoho zasáhnout. Přesto si však kvůli tomuto incidentu musela v Melbourne balit kufry.

Z kurtu odcházela se slzami v očích. „Jsem z toho stále v šoku. Byl to pro mě hrozný den. Plakala jsem hodinu a půl,“ přiznala Vivianiová australským médiím. „Všichni lidé, kteří mě znají, vědí, že jsem nechtěla udělat nic špatného. Bohužel ten míček trefil jednoho z chlapců. Ihned jsem se mu omluvila a ujistila se, že se mu nic nestalo,“ dodala dále rodačka z Pavie.

Není vůbec divu, že diskvalifikace Vivianiové vyvolala vlnu nevole. Stejný incident se totiž stal na Australian Open i během utkání Švýcara Rogera Federera s Japoncem Keiem Nišikorim. Během osmifinálového zápasu Nišikori také trefil sběrače míčkem a žádný trest nedostal. A tak se mezi fanoušky na sociálních sítích rozběhla diskuze, jak je možné, že byl použit dvojí metr.

Reklama