Hlavní obsah

S. Williamsová - Kontaová 6:2, 6:3Snadná práce pro Serenu, už je také v semifinále. Na Dimitrova půjde Nadal

Melbourne
Aktualizováno

Serena Williamsová je poslední semifinalistkou Australian Open, v boji o místo mezi poslední čtyřkou americká tenistka snadno zdolala Johannu Kontaovou 6:2, 6:3. Bulhar Grigor Dimitrov si zahraje druhé grandslamové semifinále v kariéře. Belgičana Davida Goffina zdolal 6:3, 6:2, 6:4. O premiérovou účast ve finále bude Dimitrov bojovat se Španělem Rafaelem Nadalem, který porazil Milose Raonice z Kanady 6:4, 7:6, 6:4.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtfinále Australian Open Serena Williamsová - KontaováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtfinále Australian Open Dimitrov - Goffin

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtfinále Australian Open Nadal - Raonic

Dvaadvacetinásobná grandslamová šampiónka Serena Williamsová neměla s Kontaovou příliš práce. Kritickou chvilku si prožila jen ve druhé sadě, v níž prohrávala 1:3, ale pěti gamy v řadě vývoj otočila. Utkání trvalo 77 minut. Pětatřicetiletou Američanku vyzve v semifinále jen o rok mladší chorvatská veteránka Mirjana Lučičová-Baroniová, přemožitelka Karolíny Plíškové.

Dimitrov se znovu tlačí vzhůru

Pětadvacetiletý Bulhar Dimitrov začal rok v Brisbane svým pátým triumfem na okruhu ATP a v Melbourne natáhl šňůru vítězství už na deset zápasů. Vyrovnal své grandslamové maximum z Wimbledonu, kde hrál semifinále v roce 2014.

Do utkání s Goffinem vstoupil ziskem tří gamů po sobě, i když se necítil v pohodě. "V prvním setu jsem byl hrozně vyklepaný. Říkal jsem si, že by to mohlo být dobré, ale netrefoval jsem ideálně míč a byl trochu pasivní. S každým gamem se to ale zlepšovalo a chytil jsem se," uvedl patnáctý nasazený hráč turnaje.

Zápas mohl ukončit už v devátém gamu třetího setu, ale při Goffinově servisu neproměnil dva mečboly. Následně při svém podání získal čistou hru.

"Mám za sebou období strašlivých výkyvů, ale jsem rád za to, čím jsem prošel, protože jinak bych neporozuměl sám sobě. Teď chápu věci mnohem líp," řekl někdejší velký talent, který v roce 2014 vystoupal na osmé místo světového žebříčku, ale loni v létě v pořadí propadl až na konec čtvrté desítky.

Třicetiletý Nadal dokázal zkrotit Raonicův drtivý servis. Využil dva ze tří brejkbolů, které si vypracoval, což mu stačilo k zisku první a třetí sady. V dramatickém druhém setu přečkal Nadal šest setbolů. Tři odvrátil při svém podání za stavu 4:5 a další tři v tie-breaku, který vyhrál poměrem 9:7.

Nadal po mečbolu na kurtu poklekl, boj o semifinále trval dvě a tři čtvrtě hodiny. "Letos jsem s ním prohrál v Brisbane, proto jsem se rozhodl jít na return více do kurtu a koncentroval se na své podání," řekl levou rukou hrající Španěl, který servis ani jednou neztratil.

V grandslamovém semifinále je poprvé od posledního triumfu na Roland Garros v roce 2014. "Vždycky jsem měl pochybnosti, jestli se dostanu v turnaji takhle daleko, a to i když jsem vyhrával. Nejsem arogantní a vím, že pochybnosti nás nutí víc pracovat," řekl čtrnáctinásobný grandslamový šampion, kterého v posledních letech provázely problémy s koleny a loni ukončil sezonu dříve kvůli zápěstí.

Nadal se s Dimitrovem střetl osmkrát a sedmkrát zvítězil. "Každý o něm ví, že by mohl být až na vrcholu, že už dříve mohl být lepším hráčem. Letos začal sezonu neuvěřitelně dobře, proto očekávám těžký zápas," řekl Nadal.

Čím dál více se mluví o Nadalově možném finále se Švýcarem Rogerem Federerem. Ti dva se naposledy utkali v grandslamovém finále na French Open 2011 a zvítězil Španěl. Federera, který se podobně jako Nadal úspěšně vrací po loňském zranění, v semifinále čeká krajan Stan Wawrinka. "Miluji tenis. A ten, kdo se na tenhle zápas (Federer - Wawrinka) nechce dívat, nemá sport rád," řekl Nadal.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dimitrov (15-Bul.) - Goffin (11-Belg.) 6:3, 6:2, 6:4
Nadal (9-Šp.) - Raonic (3-Kan.) 6:4, 7:6 (9:7), 6:4
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (2-USA) - Kontaová (9-Brit.) 6:2, 6:3
Jak si vedli čeští zástupci na AO

Reklama

Související témata: