Hlavní obsah

Splnily jsme si s Venus sen, říká o sesterském finále Serena

Praha

Serena, nebo Venus? Finále grandslamu si spolu sestry Williamsovy zahrály naposledy ve Wimbledonu před osmi lety, z vítězství se tehdy radovala Serena. Kdyby se jí povedlo vyhrát i v sobotu, získala by tak rekordní třiadvacátý grandslamový titul.

Foto: Profimedia.cz

Serena (vlevo) a Venus Williamsovy.

Článek

Finále sester Williamsových by před začátkem Australian Open tipoval asi málokdo. Světová dvojka Serena i přes nepovedený vstup do sezóny patřila k největším favoritkám, její sestra jako třináctá nasazená však mohla jen překvapit. A to se jí také povedlo.

Turnajem procházela bez problémů a teprve v semifinále s krajankou Coco Vandewegheovou ztratila jeden set, a to až v tie-breaku. Zápas ale nakonec otočila a po setech 6:7, 6:2 a 6:3 si zahraje o premiérový titul z Melbourne.

Do finále bez nejmenšího zaváhání prošla i Serena, která tak po semifinálové výhře nad Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou bude bojovat o již sedmou trofej z Australian Open.

„Jsem moc šťastná. Tím, že jsme se obě dostaly do finále, jsme si splnily sen,“ prohlásila po utkání pětatřicetiletá Serena. „Jsem na Venus pyšná, inspiruje mě. Ona je mým světem, životem, znamená pro mě úplně všechno,“ dodala. „Venus je pro mě nejtěžší soupeřkou. Jestli vyhraju já, nebo ona, ať se prostě stane cokoliv, obě budeme vítězky,“ uzavřela mladší ze sester.

Serena má doma už dvaadvacet grandslamových trofejí. Z Australian Open šest, z French Open tři, ve Wimbledonu jich vyhrála sedm a z US Open si jich přivezla šest. Pokud by se jí v sobotním finále povedlo Venus porazit, získala by tak už rekordní třiadvacátý grandslamový titul a stala by se nejúspěšnější hráčkou v open éře. To Venus má ze dvouhry na grandslamech titulů sedm. Pětkrát zvítězila ve Wimbledonu a dvakrát na US Open.

Celkem se spolu sestry Williamsovy utkaly už sedmadvacetkrát. Z vítězství se šestnáctkrát radovala Serena a jedenáctkrát Venus. Ve finále Australian Open se naposledy potkaly před čtrnácti lety a třísetovou bitvu tehdy vyhrála Serena poměrem 7:6, 3:6 a 6:4. Jejich zatím poslední duel se uskutečnil v roce 2015 na US Open, čtvrtfinále nakonec ovládla Serena.

Reklama