Hlavní obsah

Šokující konec v Davis Cupu. Mladík vzteky napálil sudího, po diskvalifikaci postupují Britové

Ottawa

Hodně kuriózní konec mělo utkání prvního kola Davis Cupu Mezi Kanadou a Velkou Británií, které v Ottawě vyhráli hosté 3:2 díky vyloučení sedmnáctiletého mladíka Denise Shapovalova v rozhodující dvouhře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Denis Shapovalov trefil rozhodčíhoVideo: sntv

 
Článek

Velký talent světového tenisu totiž ve třetí sadě duelu s Kylem Edmundem za stavu 3:6, 4:6 a 1:2 v návalu vzteku po ztraceném podání napálil míček tak nešťastně, že trefil francouzského umpirového rozhodčího Arnauda Gabase do obličeje.

Sudí s otokem a modřinou kolem levého oka před odjezdem do nemocnice na vyšetření ještě přečetl nevyhnutelný verdikt o diskvalifikaci Shapovalova a celkovém vítězství Velké Brtitánie.

Z hlediště, v němž sedělo 6000 fanoušků, se na protest ozývalo jen lehké zabučení. Juniorský wimbledonský šampión se evidentně sám svého činu lekl a rozhodčímu se vehementně omlouval.

Omluva a tvrdá lekce

„Chtěl bych se omluvit umpirovému rozhodčímu a celé ITF. Z mé strany šlo o neakceptovatelné chování. Strašně se stydím, že jsem takhle zklamal svůj tým a svoji zem. Je to naposled, co jsem něco takového udělal. Určitě se z toho poučím," sypal si popel na hlavu Kanaďan narozený v Tel Avivu.

Kapitán kanadského týmu Martin Laurendeau však potvrdil, že do budoucna ani po tomto incidentu na Shapovalova nezanevře: „Denis se ale bude muset ještě hodně učit, aby uměl zůstat na kurtu klidný. Pokud se chcete tímhle sportem živit, je to nezbytné."

V podobném duchu mluvil i kapitán vítězných Britů Leon Smith. „Je mi Denise líto. Dnes dostal tvrdou lekci. Je to škoda, už kvůli fanouškům. Nejdůležitější ale je, aby byl rozhodčí v pořádku, protože tohle mohlo být opravdu velmi nebezpečné, když míček letí takovou rychlostí z tak krátké vzdálenosti. Mluvil jsem s ním, a zdálo se mi, že bude v pořádku," odhadoval Smith, jehož tým narazí ve čtvrtfinále na Francii.

Diskvalifikace jsou spíše výjimečné. Nedávno ji zažila na turnaji v Petrohradu Češka Tereza Martincová kvůli vulgárním výrokům. Vyloučen byl například i David Nalbandian poté, co na turnaji v Queensu v roce 2012 nakopl čárového rozhodčího.

Diskvalifikován byl třeba i Tim Henman ve Wimbledonu v roce 1995, kdy vzteklým odplaem míčku trefil sběračku.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová