Hlavní obsah

České tenisty čeká po fiasku v Austrálii baráž. Vyhlídky jsou ještě temnější!

Koyyong/Praha

Poslední hrací den už nic neřešil. Čeští tenisté uhráli v Austrálii bod, ale porážka v prvním kole Davis Cupu 1:4 znamená, že po dvou letech znovu musejí do baráže o Světovou skupinu. Vyhlídky do následujících let jsou ještě temnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Austrálie - ČR sestřih čtyřhry.Video: sntv

 
Článek

Veselý

Kapitán Jaroslav Navrátil doufá, že v září už bude jeho tým kompletní, tedy s jedničkou Tomášem Berdychem, Lukášem Rosolem a zdravým Radkem Štěpánkem, který v Kooyongu nezasáhl do hry kvůli zranění zad.

Češi v oslabené sestavě překvapili možná jen tím, jak lehce ztratili všechna utkání, v nichž o něco šlo. Jiří Veselý se opět nevyrovnal s daviscupovou zátěží ani s rolí lídra týmu a Jan Šátral narazil na své limity, když při premiéře neuhrál ve třech zápasech ani set.

„Musím říct, že kvalita byla na australské straně, což ukázali v deblu i v pátečních singlech," řekl Navrátil, který se s týmem znovu sejde až před zářijovou baráží. Tu ve své funkci zažil čtyřikrát (2006, 2007, 2011 a 2015) a pokaždé se radoval z udržení mezi elitou.

Bude Štěpánek na baráž fit?

„Bude to až za půl roku, takže uběhne ještě moc vody a odehraje se mezi tím pár grandslamů. Zatím jsme jenom předběžně domluveni, že Tomáš (Berdych) bude v září hrát, což je důležité. Věřím, že Radek nebude zraněný a udělá vše pro to, aby byl připravený jak na nějakou dvouhru, tak i na čtyřhru. Je důležité, abychom byli všichni v pořádku a udělali maximum pro to, abychom nesestoupili," řekl Navrátil.

Po daviscupovém hodokvasu a titulech z let 2012 a 2013 přichází složité období, na jehož nástup Navrátil upozorňuje už dlouho. Za Berdycha a Štěpánka není adekvátní náhrada. Zatímco fedcupový kapitán Petr Pála má řadu možností, jak okysličit tým šampiónek novými tvářemi, pozice daviscupového šéfa je nepoměrně složitější. Výběr zdaleka není takový, jak ukázala i cesta do Austrálie, kam vyrazili hráči z druhé a třetí stovky světového žebříčku.

Berdychovi navíc bude letos 32 let, v Davis Cupu sehrál od roku 2003 celkem 67 zápasů, Štěpánkovi je dokonce 38. „Musíme si přiznat, že generace dvou úspěšných hráčů Tomáše a Radka pomaličku končí. Na to si musíme zvyknout," řekl Navrátil, který v minulosti uvedl, že bez Štěpánka a Berdycha už pro něj nemá smysl vykonávat funkci kapitána.

„Je to teď na dalších klucích, aby udělali vše pro své zlepšení. Vidí, jak je Světová skupina vyrovnaná a těžká. Austrálie má dobrý tým, ale je to průměr světového tenisu a my jsme na ně neudělali v těch důležitých zápasech ani set. Na vlastní kůži jsme teď zažili, jaké je to bez Tomáše a Radka hrát. O to víc se musí přidat," prohlásil Navrátil.

Uspějí Češi v baráži o Světovou skupinu?
Ano
64,1 %
Ne
35,9 %
Celkem hlasovalo 30004 čtenářů.

Reklama

Související témata: